14 kwietnia 2016

Muffinki budyniowo - kokosowe

Dzisiaj zapraszam na mały deserek w postaci smakowitych babeczek budyniowych z wiórkami kokosowymi. Babeczki idealnie komponują się z popołudniową kawą, a dla najmłodszych pociech mogą być pożywnym deserem podawanym z ciepłym kakao. Muffinki są proste i błyskawiczne w przygotowaniu :)


Potrzebne składniki

- 120 g mąki pszennej
- 50 g wiórek kokosowych
- 0,5 szklanki drobnego cukru
- 50 g masła
- 1 budyń śmietankowy
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu migdałowego 
- cukier puder (do posypania)

Przygotowanie





KROK 1. Mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i drobny cukier przesypujemy do miski i mieszamy wszystkie suche składniki.











KROK 2. Masło rozpuszczamy i studzimy. Budyń mieszamy z mlekiem, dodajemy ostudzone masło oraz jajka i dokładnie mieszamy.











KROK 3. Mokrą masę łączymy z suchymi składnikami z miski, dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego i ponownie mieszamy.










KROK 4. Silikonowe foremki układamy na blaszce do pieczenia i napełniamy je masą budyniowo - kokosową do 3/4 wysokości.

* do wypieku muffinek możemy użyć także specjalnej formy do pieczenia babeczek






KROK 5. Blaszkę z foremkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy je przez około 20 - 25 minut do lekkiego zarumienienia.

* Mufiinki z wierzchu są złociście zarumienione, a środek jest delikatny i ma jasno żółty kolor.





Muffinki studzimy, a następnie posypujemy je cukrem pudrem.


Miłośnicy dużych słodkości mogą zamiast cukru pudru udekorować je roztopioną białą czekoladą i posypać dodatkową porcją wiórek kokosowych :)


Życzę smacznego! :)


25 komentarzy:

  1. Dobrych muffinek nigdy nie za wiele. Takich z budyniem już dawno nie robiłam, ale wiem że są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) U nas już niewiele - szybko znikają :D

      Usuń
  2. Jak zwykle cieszą już oko więc i smak nie może zawieść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym takie. ;)
    Tylko bez tak dużej asrtwy cukru pudru na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe babeczki. Porywam do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe babeczki. Porywam do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny przepis, musi to pysznie smakować :) prosimy o dwie porcje do naszej blogowej kawy bananowej :)
    www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja dawno nie robiłam muffinków... Może w weekend jakieś popełnię, bo kiedyś piekłam je pasjami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zachęciłam do ich przygotowania :D Życzę udanych wypieków :)

      Usuń
    2. O no właśnie ja też dawno, a tu kolejne smaczne :) kokosowe <3

      Usuń
  8. Przepysznie wyglądają :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pan Mąż fanatyczną miłością kocha wszystko co kokosowe ;) Przyrządzę mu takie muffinki - pochłonie je na pewno migusiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je uwielbiam, bo także kocham kokos <3 Mój Pan Mąż jest jednak czekoladowy, ale te muffinki również przypadły mu do gustu :D

      Usuń
  10. Bardzo słodko, bardzo pysznie i kalorycznie, ale co tam żyje się raz i od czasu do czasu warto pozwolić sobie na chwile przyjemności.

    OdpowiedzUsuń