8 kwietnia 2016

Krem z suszonych kurek

Propozycja na smakowity i pożywny krem z suszonych kurek z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich smakoszy grzybów. Krem można podawać z ulubionymi dodatkami lub serwować jako dodatek do gołąbków, mięs lub pierożków. 


Potrzebne składniki

- 2 garści suszonych kurek
- 1 litr bulionu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki śmietany
- słodki sos sojowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 plaster masła
- liść laurowy
- sól i pieprz

Przygotowanie

Kurki dokłądnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na całą noc).

Szalotki kroimy w kostkę i podsmażamy je na masełku, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz odsączone z wody kurki i chwilę wszystko przesmażamy.

Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wraz z podsmażoną cebulką i kurkami, a także około 200 ml wody z namaczania kurek dodajemy do gotującego się bulionu (z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego). Wszystko gotujemy do miękkości warzyw, a następnie miksujemy na jednolitą i gladką masę, dodajemy śmietanę, doprawiamy słodkim sosem sojowym, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, ponownie zagotowjemy i gotowe! :)


Życzę smacznego! :)

14 komentarzy:

  1. Ten przepis od razu zapisuję. Wygląda wyśmienicie a wobec kurek nigdy nie przejdę obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także uwielbiam kurki, najbardziej swieże, ale po za sezonem trzeba się jakoś ratować. Smacznie polecam kremik :D

      Usuń
  2. Nie znałam takiej zupy,super wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł, kurki są pyszne więc i taki krem równie wyśmienicie musi smakować

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje podniebienie ucieszy na pewno :) Jestem ogromnym fanem kurek <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis zapisany do wypróbowana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm, jaki piękny kolor i konsystencja :>

    OdpowiedzUsuń