16 kwietnia 2016

Kotleciki z cukinią i mozzarellą

Ostatnio lubię tworzyć nowe połączenia, którego efektem są zupełnie odmienione kotlety mielone. Tym razem w ruch poszła łopatka wieprzowa zestawiona z cukinią i serem mozzarella oraz wyrazistą nutą słodko - pikantnej musztardy kremskiej. Efekt bardzo zadowolił nasze kubki smakowe - kotleciki są delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne. Wszyscy mięsożercy z pewnością je pokochają :D


Potrzebne składniki

- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 mała cukinia
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- małe kulki mozzarelli
- 3 łyżeczki musztardy kremskiej
- 1 kajzerka
- mleko (do namoczenia bułki)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cząbru
- sól i pieprz do smaku
- mąka (do panierki)
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie




KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oleju rzepakowym.
W tym samym czasie rozkruszamy bułkę i moczymy ją w mleku.







KROK 2. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Odciśniętą cukinię dodajemy do zeszklonej cebulki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wszystko przez chwilę przesmażamy, a następnie studzimy.





KROK 3. Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej namoczoną bułkę, podsmażoną cebulkę i cukinię, musztardę kremską, cząber, jajko, sól oraz świeżo zmielony pieprz i dokładnie mieszamy.










KROK 4. Na każdej porcji farszu układamy małą kulkę mozzarelli i formujemy kotleciki.










KROK 5. Uformowane kotleciki obtaczamy w mące i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.








Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami :)


Życzę smacznego! :)


33 komentarze:

  1. Dodanie cukinii do kotletów spowoduje, że będą one mniej kaloryczne. Słyszałam, że to jest dobry trik dla tych co się chcą odchudzać. Podobna metodę proponuje Gizzi Erskine w swoich programach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, kotleciki są mnie kaloryczne, ale także bardziej soczyste - polecam wypróbowanie tego zestawienia :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł , zresztą jak zawsze apetycznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł , zresztą jak zawsze apetycznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetne kotleciki z "niespodzianką"! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny pyszny pomysł na kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te kotleciki mnie oczarowały, pyszne i zdrowsze niż tradycyjna wersja :)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis. I ja serdecznie go wszystkim polecam. Cukinia nadaje soczystości, a mozzarella idealnie komponuje się z całością. Wyglądają jak zwykle obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomysł super. Cukinię w kotlecikach uwielbiam. Są dzięki niej bardzo soczyste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To prawda - są bardzo soczyste :)

      Usuń
  9. Super wyglądają te kotlety! Narobiłaś mi nimi smaka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i zachęcam do przygotowania :D

      Usuń
  10. bardzo apetycznie wyglądają, kiedyś zrobię, niestety nie mam ręki do gotowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję. Kotleciki są naprawdę proste w przygotowanu i zapewniam, że na pewno wyjdą. Nie trzeba mieć specjalnych zdolności kulinarnych. Pozdrawiam ciepło :* :)

      Usuń
  11. Lubię kotleciki z dodatkiem warzyw. I ta rozpływająca się mozzarella - mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam takie odmienione wersje :D Pozdrawaim :)

      Usuń
  12. genialny przepis :-) chyba się powtórzę.. ale muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczna odmiana od klasyki.

    OdpowiedzUsuń