2016-04-28

Koperkowy łosoś z cukinią i ryżem

Uwielbiam nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu dania, które są smaczne, lekkie i pożywne. Zdrowy posiłek nie wymaga wielogodzinnych czarów kulinarnych. Czasami taki prosty i treściwy posiłek potrafi zaskoczyć swym wspaniałym smakiem. Dziś zapraszam na koperkowego łososia z cukinią w ziołach oraz ryżem :)  To danie jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich zapracowanych - wystarczy 25 minut i obiad jest gotowy :D
Koperkowy łosoś z cukinią i ryżem
Potrzebne składniki

- filet z łososia
- 1 mała cukinia
- 120 g ryżu (użyłam długoziarnistego z dzikim)
- pęczek świeżego koperku
- 1 ząbek czosnku
- plaster masła
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz czarny
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na małym ogniu. Do gotowania dla nadania smaku i aromatu dodajemy także 1 ząbek czosnku.

KROK 2. Cukinię kroimy na półplasterki i smażymy ją na oliwie z oliwek z dodatkiem ziół prowansalskich, soli i świeżo zmielonego pieprzu. Cukinię powinniśmy smażyć do momentu, aż delikatnie zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna.

KROK 3. Łososia pozbawiamy skóry, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem i odstawiamy na 10 minut (w tym czasie gotujemy ryż). Następnie smażymy go na maśle 2 - 3 minuty z każdej strony.
Koperkowy łosoś z cukinią i ryżem
Ryż wykładamy na talerze, kładziemy na nim usmażony filet z łososia oraz kawałki cukinii.
Koperkowy łosoś z cukinią i ryżem

20 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie i tak... wiosennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się prezentuje, uwielbiam piękne kolory na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie smaki :-) Ja ostatnio miałam łososia w ziołach prowansalskich z szparagami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też przepyszne i zdrowe zestawienie :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Wygląda wspaniale :) Bardzo podoba mi się ta kompozycja przypraw. Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wygląda to danie :)! Kolorowo i zdrowo - takie potrawy bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  6. Łososia uwielbiam w każdej postaci :) Tylko jeden element bym pominęła, bo naprawdę go nie lubię - koperek. Ale bez koperku chyba też będzie pyszny? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie :) Ja lubię koperek, ale można go spokojnie zastąpić ulubioną zieleniną np. pietruszką :)

      Usuń
  7. Wspaniałe danie. Bardzo lubię takie połączenia smakowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham łososia! Danie wymyśliłaś akurat dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń