15 kwietnia 2016

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa. Uwielbiam smak polskiej fasoli Jaś skąpanej w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem lekkiej kiełbasy. Mój przepis na fasolkę zawiera wyraźną nutkę pikanterii, a także czosnku, ziół i owoców jałowca :)

Potrzebne składniki

- 500 g fasoli Piękny Jaś
- 1 kiełbasa z piersi kurczaka
- 1 kiełbasa z szynki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- olej rzepakowy (do smażenia)

PRZYPRAWY
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 0,5 łyżeczki czosnku staropolskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta kminku
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 6 ziarenek owoców jałowca
- szczypta sody oczyszczonej
- sól do smaku
- pieprz czarny

Przygotowanie


KROK 1. Fasolę przebieramy, płuczemy, zalewamy wodą (5 cm ponad ziarna) i odstawiamy do namoczenia na około 10 godzin (najlepiej na noc).
Na drugi dzień zalewamy ją świeżą wodą i gotujemy do miękkości (około 1,5 godziny na małym ogniu) w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty sody oczyszczonej, liścia laurowego, ziela angielskiego i owoców jałowca.






KROK 2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na odrobinie oleju rzepakowego.












KROK 3. Obie kiełbasy kroimy w plasterki, dodajemy je do cebulki i chwilę przesmażamy do momentu lekkiego zarumienienia kiełbasy.









KROK 4. Następnie dodajemy pomidory krojone, koncentrat, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: cukier trzcinowy, majeranek, cząber, czosnek staropolski, kminek oraz pieprz cayenne i dusimy wszystko około 5 minut.







KROK 5. Powstały sos pomidorowy z kiełbasą dodajemy do garnka z fasolą, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 20 minut.







Gotową fasolkę możemy podać ze świeżym pieczywem i ulubionymi ziołami.


Najbardziej uwielbiam fasolkę po bretońsku na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki i aromaty doskonale przejdą między sobą :D


Życzę smacznego! :)

16 komentarzy:

  1. Ale fajny przepis! Domowa fasolka po bretońsku jest najlepsza! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owoc jałowca musi dodawać niesamowitego aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Jest też świetny na poprawę trawienia :)

      Usuń
  3. Właśnie dzisiaj jadłam na obiad, bardzo lubię takie pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam w fasolkowym klubie :D Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  4. uwielbiam fasolkę w takiej wersji

    OdpowiedzUsuń
  5. Fasolowa klasyka! Bardzo mi się podoba, jak robisz szczegółową fotorelację z przygotowywania każdego dania. Z przyjemnością się je ogląda :)

    OdpowiedzUsuń