20 kwietnia 2016

Ciasto owsiano - jogurtowe z rodzynkami i cynamonem

Dzisiaj zapraszam na pachnące cynamonem, lekkie, puszyste i wilgotne ciasto owsiano - jogurtowe z rodzynkami. Ciasto idealnie nada się do popołudniowej kawy, ale będzie także świetną przekąską energetyczną. Deser jest bardzo deliktany i znika błyskawicznie ;) Smacznie polecam :D

Potrzebne składniki

- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru białego
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 3 jajka
- 50 g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- ziarenka z laski wanilii
- cukier puder (do posypania)

Przygotowanie





KROK 1. Płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia na około 20 minut (do momentu, aż staną się miękkie i wsiąkną całe mleko).










KROK 2. Masło rozpuszczamy i studzimy, a następnie dokładnie ucieramy z cukrem (białym i brązowym) oraz jajkami.










KROK 3. Do powstałej masy dodajemy ziarenka wanilii oraz jogurt naturalny (o temeraturze pokojowej) i ponownie mieszamy dla odpowiedniego połączenia.










KROK 4. W drugiej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.









KROK 5. Mokrą masę jajeczno- jogurtową łączymy z wymieszanymi suchymi składnikami, dodajemy namoczone płatki owsiane oraz rodzynki i dokładnie wszystko mieszamy.







KROK 6. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy (o wymiarach 28 cm x 23,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym odrobiną masła, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  C na około 25 - 30 minut (do suchego patyczka).








KROK 7. Upieczone ciasto studzimy i dopiero wtedy przystępujemy do krojenia. Wcześniej wierzch posypujemy cukrem pudrem.








Ciasto owsiano - jogurtowe idealnie komponuje się z kawą lub ciepłym kakao. Może stanowić także pożywny deser energetyczny.


Możemy przygotować je także w wersji bez glutenu, zastępując mąkę pszenną - mąką bezglutenową np. owsianą, amarantusową lub gryczaną.




Życzę smacznego! :)

20 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie, a pachnieć musi niebiańsko, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) To prawda, pięknie pachnie cynamonem :)

      Usuń
  2. ja robię podobne tylko bez płatków owsianych :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciasto. Lubię takie. Zapisuje sobie przepis i z chęcią zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciasto. Lubię takie. Zapisuje sobie przepis i z chęcią zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super!
    Podoba mi sie dodatek platkow owsianych.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i ma fajny kolorek. Dodatek cynamonu nadaje fajnego smaku i zapachu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oo, a ja właśnie tworzę mydełko owsiane, a u Ciebie takie fajne ciacho z ich dodatkiem :) Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Jak widać płatki owsiane to cud natury - dla urody od wewnątrz i zewnątrz :D

      Usuń
  8. Wygląda przepysznie! A miałam być na diecie. Wypróbuję w weekend, zjem tylko jeden kawałek, resztę oddam mężowi ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejne rewelacyjne ciasto na tej stronie. Fajny pomysł na drugie śniadanie do pracy. Dałam trochę mniej cukru (w sumie 1 szklankę trzcinowego) i nikt nie narzekał, że za mało słodkie ;) Rodzynki też dodają słodyczy. Ciasto na pewno wejdzie do mojego stałego repertuaru wypieków.
    R.

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo ciekawe ciasto i wygląda bardzo zachęcająco :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń