30 marca 2016

Żur na kiełbasie

Jeszcze na chwilę powrócę w klimat światecznych pyszności i zaprezentuję mój tegoroczny żur. W tym roku nie postny, a na białej kiełbasie. Bardzo nam zasmakował - był intensywny, aromatyczny i niezwykle smakowity. Będzie wracał do nas nie tylko w Święta :)


Potrzebne składniki

- 1 litr intensywnego bulionu warzywnego

- około 1,5 szklanki zakwasu z mąki żytniej
- 500 g surowej białej kiełbasy 
- 150 g śmietany 
- 1 łyżka chrzanu (najlepiej świeżo utartego) 
- 1 łyżka mąki 
- liść laurowy 
- 3 ziarenka ziela angielskiego 
- 2 ząbki czosnku 
- 1,5 łyżeczki majeranku 
- pieprz czarny 
- sól do smaku

DODATKI
- biała kiełbasa
- jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie


Do gotującego się bulionu wkładamy surową kiełbasę białą, listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy około 20 minut na bardzo małym ogniu. Następnie wyjmujemy kiełbasę, a do bulionu wlewamy zakwas z mąki żytniej i zagotowujemy. 

Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do bulionu wraz z majerankiem, chrzanem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku - wszystko gotujemy jeszcze przez około 5 minut i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 

Gotowy żur podajemy z pokrojoną na plastry białą kiełbasą oraz jajkami ugotowanymi na twardo.


Życzę smacznego! :)

13 komentarzy:

  1. Jedna z potraw, która od razu nasuwa skojarzenia z minionymi świętami. Prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurek smakowity. Uwielbiam z czosnkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały. Bardzo lubię taką zupkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały. Bardzo lubię taką zupkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Żurek o tak mogłabym go jeść dość często nie tylko w święta

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały! Bardzo smakowicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niby nie jest trudny, ale skąd wziąć zakwas żytni?
    Z chęcią bym zrobiła na Wielkanoc (bo wygląda smakowicie), a u nas żurku się nie jada!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobię na święta taki żurek.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń