7 marca 2016

Szynka w sosie własnym z cząbrem

Propozycja na delikatną i soczystą szynkę wieprzową skąpaną w sosie własnym z dodatkiem warzyw i intensywnej nuty cząbru. Całość jest smakowita, pożywna i bardzo aromatyczna - wydobywa pełnię smaku polskich ziół :)


Potrzebne składniki

- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 cebule białe
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- olej rzepakowy (do smażenia)
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz

Przygotowanie

KROK 1. Oczyszczoną szynkę kroimy w plastry, a następnie smażymy ją z obu stron na oleju rzepakowym (do lekkiego zarumienienia). Usmażone kawałki mięsa przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy (na małym ogniu)

KROK 2. Na pozostałym ze smażenia mięsa oleju szklimy pokrojone w kostkę cebule, a następnie dodajemy do nich startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę - smażymy chwilę, aby wydobyć ich smak. Na koniec smażenia dodajemy także 2 drobno pokrojone ząbki czosnku.

KROK 3. Podsmażone warzywa przekładamy do gotującego się mięsa, dodajemy cząber, majeranek, obie papryki oraz drobno posiekany koper i dusimy wszystko na malutkim ogniu do momentu uzyskania przez mięso odpowiedniej miękkości (około 1,5 godziny).

KROK 4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i smażymy na lekko złocisty kolor. Powstałą zasmażkę dodajemy do sosu i doprawiamy go solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Gotową szynkę w sosie własnym podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej komponuje się z polską klasyką: puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.


Życzę smacznego! :)

14 komentarzy:

  1. Bardzo lubię Twoje przepisy są zdrowe pyszne i bardzo ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdy tylko wejdę na Twój blog od razu robię się głodna!
    Jak to apetycznie wygląda!
    Cudowne mięsko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile pysznego sosu,pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna propozycja. Kojarzy mi się z takim typowym, polskim obiadkiem. Szynka wydaje się być naprawdę soczysta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny pomysł na szynkę :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie ją przygotowałaś, wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię. Udało Ci się zrobić śliczne zdjęcia, bardzo apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń