4 marca 2016

Surówka z marchewki i gruszki

Wszyscy znają klasyczną surówkę z marchewki i jabłka. A gdyby tak to ostatnie zastąpić innym, równie lubianym polskim owocem? Do marchewki świetnie pasuje także gruszka. To połączenie sprawia, że surówka jest niezwykle smaczna i słodka :)

Potrzebne składniki

- 3 marchewki
- 1 duża gruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier brzozowy (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)

Przygotowanie

Obrane marchewki i gruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy wszystko sokiem z cytryny. Do startych warzyw dodajemy szczyptę soli oraz odrobinę cukru brzozowego (tylko wtedy jeśli nasza marchewka nie jest zbyt słodka) oraz olej rzepakowy, dokładnie mieszamy i gotowe! 

Surówka będzie idealnym dopełnieniem naszego obiadu i nada mu smakowitej, słodkiej nuty.


Życzę smacznego! :)

8 komentarzy:

  1. Oo bardzo fajny pomysł. Nigdy jeszcze tak odmienionej wersji klasycznej wersji surówki z marchewki nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i smacznie polecam to połączenie :)

      Usuń
  2. Marchewki z gruszką jeszcze nie łączyłam ;-) będzie okazja to wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gruszka plus marchewka takiego połączenia nie próbowałam, do nadrobienia:)

    OdpowiedzUsuń