17 marca 2016

Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie

Dzisiejsza wariacja na temat pstrąga łososiowego zakończyła się smakowitym finiszem :D Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie na bazie sosu sojowego i syropu klonowego z dodatkiem kwaskowej nuty cytrynowej, na pewno zapisze się w naszym kulinarnym menu. Ryba jest soczysta, aromatyczna i bardzo pożywna, a po zamarynowaniu i upieczeniu nabiera intensywnych kolorków :D

Potrzebne składniki 

- płat pstrąga łososiowego
- sok z cytryny
- przyprawa do ryb
- plaster masła

MARYNATA
- 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie





KROK 1. Płat pstrąga pozbawiamy ości, a skórę oczyszczamy z łusek. Rybę dzielimy na mniejsze filety i skrapiamy je sokiem z cytryny oraz oprószamy delikatnie przyprawą do ryb.








KROK 2. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i słodkiego sosu sojowego oraz 2 łyżki syropu klonowego. Wszystko dokładnie mieszamy dla odpowiedniego połączenia się wszystkich cieczy.







KROK 3. Kawałki pstrąga układamy w marynacie (skórą do góry), a na wierzchu każdego z nich układamy po małym plasterku masła. Rybę odstawiamy do zamarynowania na min. 30 minut. Po tym czasie wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy na termoobiegu przez około 15 do maksymalnie 20 minut.




Upieczonego pstrąga podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam ryż jaśminowy i świeżą surówkę.


Życzę smacznego! :)


12 komentarzy:

  1. Oj jak by ktoś zrobił mi taką rybkę byłam bym szczęśliwa tym bardziej że przyrządzanie rybek nie należy do moich mocnych stron

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten przepis, jest bardzo prosty, a pstrąg napewno się uda :)

      Usuń
  2. Podoba mi się pomysł na marynatę. Ryby lubię, więc skorzystam z Twojego przepisu i spróbuję. Tylko muszę kupić syrop klonowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i smacznie polecam przepis :D

      Usuń
  3. Wygląda obłędnie! Sama często przygotowuję pstrąga, ale nawet nie śniłam, że może tak wyglądać <3
    Cudo :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie :-) Nigdy nie próbowałam na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczna wersja, na pewno nie odmówiłabym :)

    OdpowiedzUsuń