11 marca 2016

Mielone mięsno - gryczane

Dzisiaj zapraszam na kotlety mielone przygotowane z łopatki wieprzowej oraz kaszy gryczanej otulone panierką z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Kotlety są aromatyczne, soczyste i bardzo pożywne :) 


Potrzebne składniki

- 800 g łopatki wieprzowej
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 cebula biała
- 2 jajka
- 1 kajzerka
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól do smaku
- pieprz czarny
- olej rzepakowy do smażenia

PANIERKA
- bułka tarta
- zmielone orzechy włoskie

Przygotowanie

KROK 1. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym. Oczyszczoną łopatkę mielimy w maszynce do mięsa wraz cebulą i dodajemy do nich 2 żółtka, namoczoną w mleku bułkę, ostudzoną kaszę gryczaną, sos sojowy, tymianek i majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 2. Do powstałego farszu dla nadania mu soczystości i delikatności, dodajemy pianę ubitą z dwóch białek i delikatnie mieszamy. Porcję masy formujemy w dłoniach i obtaczamy je w panierce przygotowanej z bułki tartej wymieszanej z mielonymi orzechami włoskimi (w równych proporcjach).

KROK 3. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy z ulubionymi dodatkami np. puree ziemniaczanym i świeżą surówką.


Życzę smacznego! :)

12 komentarzy:

  1. Z kaszą gryczaną jeszcze nie jadłam. Musze spróbować to zestawienie :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z tą kaszą. Na pewno wypróbuję. Wyglądają niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O! Coś w sam raz dla mnie. A można dać więcej kaszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że tak :) Ważne, aby jednak nie przesadzić z kaszą (aby nie zdominowała smaku mielonych) :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Uwielbiam kaszę gryczaną więc takie kotlety bym pokochała, muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zawsze wspaniała i ciekawa propozycja! :)

    OdpowiedzUsuń