8 marca 2016

Krupnik wiosenny

Nie klasyczny, ale zupełnie inny :) Dziś narodził się krupnik wiosenny, przygotowany na bulionie drobiowym, pełen warzyw, ale bez dodatku ziemniaków. To taka mała kulinarna fantazja wynikająca z chęci jak najszybszego zapanowania wiosennej aury. Niestety na dworze wciąż jest zimno, a słońce ledwo przebija się przez gęste chmury, ale w naszej kuchni wiosna może przyjść już dziś w postaci smakowitego krupniku.

Potrzebne składniki

- 2 litry bulionu drobiowego*
- 100 g kaszy perłowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 80 g zielonego groszku
- 50 g fasolki szparagowej 
- 100 g brukselki
- 1/3 kalafiora
- 1/3 brokułu
- 1 mała cebula biała
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka koperku
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz czarny
- olej rzepakowy do smażenia

* możemy użyć niedzielnego rosołku ;)

Przygotowanie

KROK 1. Marchewkę i pietruszkę kroimy w małą kostkę, a kalafior i brokuł dzielimy na małe różyczki. Wszystkie pokrojone warzywa przesmażamy na odrobinie oleju rzepakowego wraz z fasolką szparagową, groszkiem i brukselką, aby wydobyć ich piękny aromat.

KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, opaloną cebulkę oraz wszystkie podsmażone warzywa i gotujemy do miękkości. Po 10 minutach dodajemy dobrze opłukaną kaszę perłową oraz koperek i  gotujemy przez około 15 minut.

KROK 3. Gdy warzywa i kasza będą odpowiednio miękkie, zabielamy całość zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Krupnik wiosenny gotowy! Zupa jest pożywna i bardzo aromatyczna.


Życzę smacznego! :)

10 komentarzy:

  1. Krupnik to jedna z tych zup, do których nie mogę się przekonać. Może jednak z Twoim przepisem byłoby inaczej bo wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu wiosna, wiosna, wiosna na talerzu....mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwa wiosna na tym talerzu! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie każde danie wygląda wiosennie, ale ten krupnik to już szczególnie piękny jest :) Chcę już wiosny i chcę Twojego krupniku! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję :* Pozdrawiam ciepło ;)

      Usuń
  5. Wiosenna pyszna rozgrzewająca zupka, a u mnie dziś ciepło może to już wiosna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zazdroszczę. U mnie niestety sypnęło śniegiem ;)

      Usuń