7 marca 2016

Folwark - sosy pełne smaków i aromatów

Takie niepodzianki uwielbiam - pyszne dodatki pełne smaków i aromatów, które urozmaicą moją kuchnię oraz dostarczą nowych, kulinarnych inspiracji. Dotarła do mnie paczka z sosami firmy Folwark, które będę miała okazję wypróbować. Nie mogłam się oprzeć i od razu przystąpiłam do degustacji :D


Folwark to firma z Jankowic pod Nowym Miastem nad Pilicą, działająca na rynku od ponad 20 lat. Od samego początku działalności dostarcza swoim klientom produkty o starannie dobranej recepturze i szczególnej dbałości o kompozycję przypraw decydującej o wspaniałych walorach smakowych. 

Produkty Folwarku to szeroka oferta dla klientów indywidualnych, gastronomii oraz przemysłu spożwczego. Każdy szef kuchni (nawet tej domowej), może dzięki nim rozpocząć kulinarną przygodę pełną smaków i aromatów.


Sosy Folwark znam dzięki majonezowi kremowemu, o lekkiej, aksamitnej i delikatnej konsystencji, który od dawna gości na moim stole i jest świetnym dodatkiem do sałatek, wędlin, jajek, kanapek i zapiekanek. Często na jego bazie przygotowuję także dipy z dodatkiem moich ulubionych przypraw. Majonez ma praktyczne opakowanie, do którego bez problemu włożymy łyżkę (dla mnie jest to ogromny plus, gdyż często na rynku możemy spotkać słoiczki o wąskim wejściu, gdzie zmieści się tylko mała łyżeczka).


Ostatnio majonez kremowy od Folwarku dodał niesamowitego smaku mojej sałatce ziemniaczano - śledziowej. Jego kremowa, delikatna i lekka konsystencja doskonale otuliła wszystkie składniki, a efekt zachwycił wszystkich moich domowników - sałatka zniknęła błyskawicznie :D Teraz wiem jakiego majonezu użyć do przygotowania wielkanocnych smakołyków.


Tym razem oprócz majonezu mam okazję przetestować inne sosy Folwarku:

- Sos czosnkowy
- Ketchup premium
- Remulandę Duńską
- Dressing jogurtowy z ziołami
- Majonezowy sos chrzanowy
- Sos kebab - gyros (ostry)

Pierwszy zainspirował mnie sos kebab - gyros czyli majonezowy sos o lekkiej konsystencji oraz wyrazistym i pikantnym smaku papryczki chili. Sos świetnie podkreśla smak domowego kebaba, dań z grilla, hot - dogów i pizzy, ale jest także świetnym dodatkiem do wędlin, parówek oraz kanapek. Nasze śniadaniowe bułeczki zyskały wiele smaku oraz zdecydowanej i pikantnej nuty, co wprost uwielbiam.


Teraz czekają mnie kolejne inspiracje z sosami od Folwarku. Ale to nie wszystkie produkty tej firmy, które pomogą urozmaicić smak wielu dań - sałatek, kanapek, wędlin, mięs, ryb czy pizzy. Wybór jest o wiele większy, a całą ofertę firmy można zobaczyć na stronie internetowej:


Zapraszam także na folwarkowego fan page'a na Facebooku:




Życzę smacznego odkrywania smaków i aromatów zawartych w sosach Folwarku :)

13 komentarzy:

  1. Fajne te sosy. A jaką mają pojemność?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sosy w butelkach mają 900 g, a majonez kremowy 470 g :)

      Usuń
    2. I mała poprawka - 900 g ma ketchup, a sosy po 800 g ;)

      Usuń
  2. Bardzo fajne sosy. Muszę przyznać, że wcześniej zarówno z nimi jak i z samą firmą się nie spotkałam. Dobrze poznać coś nowego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz widzę produkty tej firmy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam przedstawić coś nowego :)

      Usuń
  4. Zazdroszę. Uwielbiam takie dodatki. Chętnie spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń