3 marca 2016

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

Dzisiaj zapraszam na delikatne eskalopki z piersi indyka skąpane w smakowitym sosie śmietanowo - musztardowym. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale z pewnością dostarczy nam mnóstwa smaków i aromatów :)

Potrzebne składniki

- 500 g piersi z indyka
- 1 cebula biała
- 100 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietany 18 %
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól ziołowa
- pieprz czarny
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie




KROK 1. Oczyszczoną pierś z indyka kroimy na małe sznycelki, które rozbijamy delikatnie dłonią. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą ziołową oraz czarnym pieprzem i odstawiamy na około 10 minut.








KROK 2. Po tym czasie obsmażamy sznycelki w obu stron na oleju rzepakowym (około 2 - 3 minut z każdej strony). 
Następnie odkładamy je na talerzyk i przykrywamy, aby nie wystygły.











KROK 3. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na pozostałym ze smażenia mięsa oleju.











KROK 4. Bulion, śmietanę oraz musztardę mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą ziołową i czarnym pieprzem. 
Mięso układamy na podsmażonej cebulce i zalewamy je sosem śmietanowo - musztardwym, zagotowujemy i dusimy około 2 minut.





Gotowe eskalopki w sosie śmietanowo - musztardowym podajemy z ulubionymi dodatkami.


Życzę smacznego! :)

13 komentarzy:

  1. Taki prosty przepis, a wygląda super. Zapisuję do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię mięso w sosie musztardowym. Fajny pomysł na zrobienie tak piersi z indyka. Danie robi się dzięki temu szybko i po pracy można je szybko przygotować. A to jest ważne :))
    Niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Na pewno kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mięsa z indyka nie jadłam, przepis świetny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna propozycja obiadowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna propozycja obiadowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny obiad, w sam raz na niedzielę.

    OdpowiedzUsuń