7 lutego 2016

Pstrąg na ostro z warzywami na parze

Dzisiejsza propozycja jest lekka i zdrowa, ale za to smaczna i wyrazista. Danie to połączenie pieczonego pstrąga otulonego płatkami chili z soczystymi warzywami przygotowywanymi na parze. Całość dopełnia lekka pasta pindżur z pieczonej papryki. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a dostarcza nam mnóstwo zdrowej energii :D


Potrzebne składniki

- filety z pstrąga
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- 2 marchewki
- plaster masła
- zioła prowansalskie
- płatki chilli
- słodka papryka mielona
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek

DODATKI
- plasterki cytryny
- pasta pindżur (opcjonalnie)


Przygotowanie

> Oczyszczone z ości oraz pozbawione skóry filety z pstrąga dzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i płatkami chili. Przyprawione filety układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, a na wierzch każdego z nich kładziemy dodatkowy plaster masła* i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 15 minut.

* Masło podczas pieczenia nada rybie smaku, delikatności i soczystości.

> Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w plastry i gotujemy na parze około 20 minut. Gotowe warzywa doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi.

Upieczonego pstrąga podajemy z dodatkiem cytryny, pasty pindżur (opcjonalnie) i warzywami.


Życzę smacznego! :)

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam warzywa gotowane na parze. Jak by mi ktoś taki obiad zrobił to bym była haapy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także je uwielbiam i zawsze po nich jestem happy ;)

      Usuń
  2. Smaczne i zdrowe dania to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie zdrowe i lekkie posiłki. Pstrąga bardzo lubię i często pojawia się u mnie na talerzu. Jak zwykle Twoja propozycja wygląda kusząco i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Uwielbiam zarówno pstrąga, jak i ostre przyprawy oraz warzywa na parze ;) Mam tylko jedno pytanie: czy można zrezygnować z dodatku masła na rybie? Przy pieczeniu pstrąga w folii nie dodaję masła i jest pyszny stąd moje pytanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, ze można zrezygnować z masła, zastępując go zdrowym tłuszczem np. oliwą z oliwek. Lubię smak masła, a z pstrągiem to połączenie idealne, ale jeśli kategorycznie unikasz tłuszczów nasyconych to polecam oliwę z oliwek lub doby rzepak :) Musimy dodać odrobinę tłuszczu, gdyż ten pieczony jest w otwartym naczyniu (bez folii). Pozdrawiam :)

      Usuń