22 lutego 2016

Pokusa Pameli (sernik przekładany)

Dziś zapraszam na Pokusę Pameli :)  Ten budyniowy, gotowany sernik przekładany kruchym ciastem waniliowym, wykończony wiórkami kokosowymi jest jednym z moich ulubionych ciast, gdyż rozpieszcza wszystkie kubki smakowe :) Wczoraj idealnie dopełnił nam czas z popołudniową kawą. Gorąco polecam!

sernik przekładany

Potrzebne składniki

CIASTO
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka wanilii

MASA SEROWA
- 1 kg białego twarogu
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 200 g masła
- 1 budyń śmietankowy
- 2 jajka

DODATKI
- wiórki kokosowe

Przygotowanie

KROK 1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło, 2 jajka, żółtko, śmietanę i ziarenka z laski wanilii. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy równie części. Każdą część umieszczamy w równych formach (23,5 cm x 39,5cm) wyłożonych papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut *. Po upieczeniu ciasta studzimy.

* Możemy także piec ciasta jedno po drugim.

KROK 2. Biały twaróg, jajka, cukier i masło przekładamy do garnka, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż masa się zagotuje, a następnie dodajemy budyń śmietankowy wymieszany z mlekiem, dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Masę budyniowo - serową studzimy.

KROK 3. Kruche ciasto przekładamy masą budyniowo - serową. Wierzch Pokusy dodatkowo smarujemy cienką warstwą masy i posypujemy wiórkami kokosowymi. 


Ciasto przechowujemy w lodówce - schłodzone smakuje jeszcze lepiej.


Życzę smacznego! :)

69 komentarzy:

  1. Jaki piękny, jaki równy! Doskonały!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ on wspaniale wygląda uwielbiam serniki więc zjadła bym z ogromną przyjemnością

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja :)uwielbiam ciasta przekładane serem :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak on musi obłędnie smakować. Wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciazto. Jeszcze nigdy takiego nie jadłam, a są to zdecydowanie moje smaki;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne ciazto. Jeszcze nigdy takiego nie jadłam, a są to zdecydowanie moje smaki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i smacznie polecam przygotowanie, gdyż jest naprawdę proste :D

      Usuń
  7. Cudo!
    Już sobie wyobrażam jak musi smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam sernik w każdej postaci :) taki gotowany to już w ogóle jest pyszny, całkiem inny od pieczonych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także uwielbiam serniki. To prawda gotowany jest zupełnie inny :D

      Usuń
  9. Takie ciach to ja mogę jeść. Super pomysł. Jak dla mnie doskonałe ciasto. Lubię serniki, a ten wygląda ślicznie, a przepis brzmi łatwo. I tak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję barddzo i smacznie polecam. Wykonanie jest naprawdę proste ;)

      Usuń
  10. Łaaał, prezentuje się znakomicie! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda. Mam pytanie - czy twaróg powinien być zmielony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, wystarczy go pokruszyć przed gotowaniem :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. idealne ciasto :) nie można mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam. Ciasto wygląda naprawdę apetycznie, przepis wydrukowałam i na pewno wypróbuję. Mam tylko pytanie o ziarenka wanilii: czy może być cukier waniliowy, jak tak to ile.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Pewnie, że można użyć cukru waniliowego. Normalnie użyłabym jego, ale mam zapas lasek wanilii, więc korzystam ;) Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków.

      Usuń
    2. Dziekuje.

      Usuń
  14. Fantastyczny sernik! I tak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. przepysznie wygląda :) zastanawiam się czy mogłabym posmarować upieczone kruche spody masą kajmakową i dopiero na to wylać masę? i na wierzch również masa kajmakowa + podprażone orzechy włoskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, Myślę, że tak - to może być świetne połączenie. Warto spróbować :) Pozdrawiam serdecznie :D

      Usuń
    2. Okej, dziękuję za odpowiedź :) Jeśli zrobię w takiej wersji, to na pewno dam znać jak wyszło :D

      Usuń
    3. Jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie :) Życzę udanego i smacznego pieczenia :D

      Usuń
  16. Wyszedł przepysznie! Niestety zapomniałam zrobić zdjęcia serniczka, a teraz już jest zjedzony :D Dzięki za świetny przepis, pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że wszystko się udało :D Muszę koniecznie wypróbować Twoją kombinację, bo zapowiada się pysznie :)

      Usuń
  17. Wspaniałe ciasto, wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Co za wspaniałe ciasto:-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. na taką pokusę to i ja bym się skusiła :) ciasto wyszło perfekcyjnie, jak od linijki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Po prostu cudowne :-) będę musiała kiedyś takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda obłędnie! Akurat jestem tak głodna, że myślę, że wsunęłabym całą blachę :D
    >FOXYDIET

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto wygląda nieziemsko! Jestem pod wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  23. Tez kiedyś robiłam sernik przekładany. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. bardzo fajna nazwa, brzmi ciekawie, szczególnie że jest budyniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo fajne ciasto :-) Napewno je zrobię:-) Pozdrawiam ciepło:-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wow! Ale rewelacyjnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam, chciałam upiec to wspaniałe ciasto tylko mam pytanie, jaki to ma być twaróg, chudy czy tłusty?

    OdpowiedzUsuń