2 lutego 2016

Pindżur

Dziś przeniesiemy się w smaki Bałkanów, a to za sprawą sosu warzywnego o dość nietypowej nazwie. Pindżur to smakowita, łagodna pasta warzywna pochodząca z Macedonii, której głównym składnikiem jest pieczona papryka. Pasta ta jest podstawą wielu dań kuchni śródziemnomorskiej, a także świetnym dodatkiem do mięs, sałatek, kanapek, warzyw, gulaszów i dań z grilla.


Potrzebne składniki


- 5 czerwonych papryk

- 1 bakłażan
- 1 cebula czerwona
- 1 puszka pomidorów (bez skóry)
- 2 ząbki czosnku
- olej słonecznikowy
- natka pietruszki
- ocet jabłkowy
- sól, pieprz i cukier

Przygotowanie

KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy pomidory z puszki i chwilę razem dusimy. 

KROK 2. Papryki pozbawiamy pestek, bakłażan przekrawamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 40 minut.

KROK 3. Po tym czasie miąższ z bakłażana oraz pokrojone i pozbawione skóry papryki dodajemy do pomidorów oraz cebuli i dusimy wszystko do uzyskania gładkiego sosu. W czasie duszenia dodajemy także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz drobno posiekaną pietruszkę. Pod koniec zakwaszamy całość odrobiną octu jabłkowego, doprawiamy cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.


Bardzo lubię, gdy w sosie wyczuwalne są kawałki warzyw, ale jeśli preferujemy gładkie sosy, możemy także zmiksować pindżur za pomocą blendera. Gotowy sos przekładamy do słoiczków i przechowujemy je w lodówce. Możemy go również zawekować. Pindżur będzie idealnym dodatkiem do mięs, kanapek, gulaszu oraz wielu innych potraw. 

Życzę smacznego! :)

12 komentarzy:

  1. Domowy pindżur! Rewelacja! :) Zwykle kupowałam gotowy, ale widzę, że wreszcie mogę go zrobić w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, zarówno domowy pindżur, jak i ajvar oraz lutenicę. Są świetne i można zrobić spore zapasy :)

      Usuń
  2. Podoba mi się i nazwa i sam sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy o tym nie słyszałam ale podoba mi się ciekawy skład i na pewno wyśmienicie smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. To świetny dodatek do mięs i kanapek :)

      Usuń
  4. Ale mnie zaintrygowałaś nazwą ;) Wszystko co na bazie/ z dodatkiem pomidorów idealnie trafia w moje kubki smakowe więc ten przepis zajmuje pierwsze miejsce na liście przepisów do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Pomidory także uwielbiam. Tutaj dominuje pieczona papryka, a pomidorki dodają całości delikatności :)

      Usuń
  5. Bardzo mi się podoba, do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam poznawać smaki rożnych rejonów świata:)Cieszę się, ze trafiłam na twój blog.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i zapraszam jak najczęściej :)

      Usuń