2016-02-27

Paprykowa zupa curry z kurczakiem

Propozycja na intensywną w smaku i bardzo aromatyczną zupę paprykową z kawałkami kurczaka oraz intensywną nutą curry. Zupa jest smaczna, bardzo pożywna oraz świetnie rozgrzewa - jest idealna na chłodne i wietrzne dni :) Zupa jest także szybka i prosta w przygotowaniu.
Potrzebne składniki

- 1,3 litra bulionu
- 450 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 papryczka chilli
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosku
- plaster masła
- olej do smażenia

PRZYPRAWY
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta kuminu
- szczypta pieprzu cayenne
- słodki sos sojowy
- świeżo mielony pieprz

Przygotowanie







KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na rozgrzanym maśle.









KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy kumin oraz wrzucamy oczyszczone piersi z kurczaka i gotujemy je około 12 minut. Po tym czasie mięso wyciągamy, delikatnie studzimy i kroimy w kostkę.







KROK 3. Wszystkie słodkie papryki oraz papryczkę chilli kroimy w kostkę, dodajemy je do zeszklonej cebulki i smażymy wszystko około 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.






KROK 4. Podsmażone warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy je do miękkości (około 10 minut). Do bulionu dodajemy także curry, słodką paprykę, oregano i pieprz cayenne. Na sam koniec do zupy dodajemy pokrojonego kurczaka, zabielamy ją uhatrowaną bulionem śmietaną i doprawiamy do smaku sosem sojowym oraz świeżo zmielonym pieprzem.





Gotową zupę podajemy ze świeżą zieleniną oraz ulubionym pieczywem.


8 komentarzy: