26 lutego 2016

Mini gołąbki z ryżem jaśminowym i suszonymi pomidorami

Przeważnie przygotowuję duże gołąbki. Tym razem postanowiłam zrobić je w wersji mini, gdyż znalazłam śliczną, małą główkę włoskiej kapusty. Gołąbki są bardzo aromatyczne i delikatne, także dzięki zastosowaniu lekkiego mięsa z piersi indyka. Farsz pięknie pachnie dzięki jaśminowej nucie, a smaku całości dodają suszone pomidory oraz zioła. Całość idealnie komponuje się z przecierem pomidorowym :)

Potrzebne składniki

- 1 mała główka włoskiej kapusty
- 200 g ryżu jaśminowego
- 350 g piersi z indyka
- 50 g suszonych pomidorów
- 2 szalotki
- oliwa z oliwek
- bazylia
- oregano
- sól i pieprz

DO ZAPIEKANIA
- bulion drobiowy
- przecier pomidorowy

Przygotowanie

KROK 1. Główkę kapusty parzymy w osolonej, gorącej wodzie, a następnie oddzielamy liście.

KROK 2. Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwek z oliwek. Ryż jaśminowy gotujemy al dente. 

KROK 3. Pierś z indyka mielimy w maszynce i dodajemy do niej ugotowany ryż, zeszkloną cebulkę, posiekane pomidory suszone, bazylię oraz oregano, dokładnie mieszamy i doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 4. Farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy. Gołąbki przekładamy do brytfanki wyłożonej włoską kapustą, zalewamy bulionem drobiowym wymieszanym z przecierem pomidorowym i zapiekamy około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C. 

Gotowe gołąbki podajemy z przecierem pomidorowym.


Życzę smacznego! :)

14 komentarzy:

  1. Ale mnie naszła ochota na takie gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam jeszcze (ani chyba nawet nie jadłam) gołąbków z mięsem z indyka. Koniecznie muszę wypróbować takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gołąbki w wersji drobiowej - są delikatniejsze od klasycznych :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Zafascynował mnie ten ryż jaśminowy, ja ostatnio jadłam czerwony. Gołąbki wyglądają ślicznie takie na raz

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi smaki znów robisz. :)
    Jak ja dawno gołąbków nie jadłam.
    Pewnie niedługo wypróbuję taką wersję.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne gołąbki. Fajny farsz. Nietypowy, kuszący nowymi smakami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na mini obiad! :)

    OdpowiedzUsuń