19 lutego 2016

Kuleczki ziemniaczane

Propozycja na delikatne, mięciutkie i niezwykle smakowite kuleczki ziemniaczane, które będą świetną przekąską serwowaną z ulubionym sosem. Kuleczki sprawdzą się także jako węglowodanowy dodatek do dania głównego lub zupy. Świetnie smakują w towarzystwie mięsa, ryb oraz świeżych warzyw.

Potrzebne składniki

- 5 dużych ziemniaków
- 1 cebula biała
- 1 jajko
- 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 1 plaster masła
- sól i pieprz
- olej rzepakowy

PANIERKA
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej

Przygotowanie

KROK 1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, a cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy ją na maśle. Ugotowane ziemniaki rozbijamy tłuczkiem na gładkie puree, dodajemy cebulkę, przyprawę do ziemniaków, łyżeczkę masła, sól i świeżo zmielony pieprz. Masę delikatnie studzimy, tak aby podczas formowania kulek nie parzyła nas w dłonie, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.

KROK 2. Porcje masy formujemy w dłoniach wysmarowanych olejem rzepakowym na kuleczki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczamy je w bułce tartej wymieszanej z mąką pełnoziarnistą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

KROK 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 20 minut do lekkiego zarumienienia. Kuleczki przez pieczeniem możemy dodatkowo spryskać olejem rzepakowym.

Gotowe kuleczki podajemy z ulubionymi sosami. Świetnie komponują się z ostrym sosem pomidorowym lub sosem czosnkowym :)


Życzę smacznego! :)

15 komentarzy:

  1. Śliczne są te kuleczki. Fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie one urocze. Schrupałbym wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Och jak ja uwielbiam takie danie do których jest sos:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne te kuleczki. Nie tylko ładne, ale też fajnie przygotowane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze widziałam tylko przepisy na kulki smazone na głębokim oleju. Nie wpadłam na to, że można je przyrządzić w piekarniku. Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają naprawdę niesamowicie! :)
    https://mikrouszkodzeniaa.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne kuleczki i pięknie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ to musi smakować! Mięso chyba nie potrzebne ;)

    OdpowiedzUsuń