25 lutego 2016

Krem z zielonych warzyw z tortelloni

Propozycja na smakowity i pożywny krem z zielonych warzyw, który doda nam zdrowej energii. Zupa idealnie komponuje się z włoskimi pierożkami tortelloni :)

Potrzebne składniki 

- 1,2 litra bulionu
- 1 mały brokuł
- 2 ziemniaki
- 1/2 cukinii
- 150 g zielonego groszku
- 150 g liści szpinaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- plaster masła
- 2 łyżki śmietany
- słodki sos sojowy
- sól i pieprz

DODATKI
- pierożki tortelloni

Przygotowanie

KROK 1. Do gotującego się bulionu wkładamy różyczki brokuła oraz pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na maśle szklimy pokrojoną cebulkę, a następnie dodajemy liście szpinaku, pokrojoną w kostkę cukinię oraz drobno posiekany czosnek i chwilę dusimy. Warzywa z  patelni przekładamy do gotującego się bulionu wraz z zielonym groszkiem oraz natką pietruszki i gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut. 

KROK 2. Zawartość garnka miksujemy na jednolitą i gładką masę, dodajemy 2 łyżki śmietany, doprawiamy słodkim sosem sojowym, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i ponownie zagotowujemy.


Gotowy krem podajemy z pierożkami tortelloni. Możemy użyć gotowych lub przygotować je sami np. tortelloni ze szpinakiem i ricottą.


Życzę smacznego! :)

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Bardzo często taki zielony krem warzywny pojawia się na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super wiosennie no i ten kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda :-)Lubie takie zupy co oprócz smaku jeszcze ładnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny kolor wyszedł. Zjadłabym z przyjemnością, a z dodatkiem tortelloni z jeszcze większą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny kolor :) też mam parę takich zielonych zupek w moich przepisach, uwielbiam się bawić kolorem podczas gotowania ;)

    OdpowiedzUsuń