15 lutego 2016

Kąski kurczaka w bezglutenowej panierce

Propozycja na smakowite kąski z piersi kurczaka otulone bezglutenową panierką. Kąski świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub jako danie obiadowe podawane ze świeżą surówką oraz ryżem.

Potrzebne składniki

- pierś z kurczaka
- bułka tarta (bezglutenowa) *
- mąka owsiana*
- jajko
- sos sojowy
- sól i pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)

* Bezglutenową bułkę tartą możemy przygotować samodzielnie z wysuszonych bułek kukurydzianych lub użyć gotowej

* Mąkę owsianą otrzymamy poprzez zmielenie płatków owsianych w młynku do kawy

Przygotowanie

Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Doprawione kawałki mięsa obtaczamy w mące owianej, następnie w jajku roztrzepanym z sosem sojowym, a na końcu w bułce tartej (bezglutenowej). Kąski smażymy w głębokim tłuszczu na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.


Życzę smacznego! :)




14 komentarzy: