3 lutego 2016

Hummus tradycyjny

Hummus to samo zdrowie, pełne błonnika, białka, żelaza oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Skąd pochodzi? Hummus pochodzi z Libanu i jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Legenda głosi, że wymyślił ją sułtan Egiptu - Saladyn z dynastii Ajjubidzi w czasach wypraw krzyżowych. A z czego powstaje? Jest to pasta powstała z ciecierzycy pospolitej oraz pasty sezamowej (tahini) z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i kuminu (kminu rzymskiego). Jest niezwykle pożywny, zdrowy, ale i bardzo smaczny, czego dowodem jest tocząca się wokół niego kulinarna wojna między Izraelem, który go eksportuje oraz Libanem, roszczącym sobie prawa do jego nazwy.

Sułtan Saladyn, którego pełne imię i nazwisko brzmiało Al-Malik an-Nasir Salah ad-Dunja wa-ad-Din Abu al-Muzzafar Jusuf ibn Ajjub ibn Szazi Al-Kurdi, wiedział co dobre :D Hummus dostarcza nam mnóstwo energii, witamin, poprawia samopoczucie oraz łagodzi stres. Dzięki dużej zawartości błonnika sprawia, że długo jesteśmy syci. Błonnik reguluje także metabolizm i ułatwia odchudzanie. Dodatkowo ciecierzyca świetnie wpływa na obniżenie cholesterolu oraz dostarcza (wraz z sezamem) dużej dawki żelaza. W tej cudownej paście znajdziemy także cynk, selen, witaminę C oraz witaminy z grupy B. 
A jak jeść hummus? Można używać go jako smarowidło do chleba, dodatek do pity, sałatek, warzyw oraz wielu rozmaitych potraw.

Potrzebne składniki

- 300 g ciecierzycy
- 150 pasty Tahini
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- woda
- sól do smaku

DODATKI
-  1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (do namaczania i gotowania)
- oliwa z oliwek (do polania)
- natka pietruszki

Przygotowanie

KROK 1. Ciecierzycę dokładnie płuczemy i zalewamy 3 częściami wody z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Moczymy ją przez minimum 12 godzin, a następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy 0,5 łyżeczki sody i gotujemy przez około 40 minut do miękkości ziaren.

* Ciecierzycę gotujemy bez dodatku soli, za to z dodatkiem sody oczyszczonej, która sprawi, że ziarna będą aksamitne, miękkie i delikatne w smaku. Powstającą podczas gotowania piankę, ściągamy za pomocą sitka.


KROK 2. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, studzimy, a następnie przekładamy do naczynia, dodajemy sok z cytryny oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę sezamową (tahini) oraz rozdrobnione w moździerzu ziarenka kuminu i ponownie miksujemy, łącząc wszystkie składniki. Całość doprawiamy do smaku solą.





KROK 3. Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu. Ja lubię konsystencję pasty, którą można łatwo posmarować pieczywo (na podaną ilość składników użyłam około 150 ml wody).






Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce do 1 tygodnia. 


* Oliwy z oliwek nie dodajemy do masy podczas przygotowywania hummusu. Według tradycyjnej receptury rozrzedzamy go jedynie za pomocą wody. Oliwa z oliwek służy wyłącznie jako dodatek do już gotowego hummusu, świetnie poprawi jego smak wraz z dodatkiem świeżej zieleniny np. natki pietruszki.

* Dodatek kuminu (kminu rzymskiego) sprawi, że nasz hummus nabierze typowo arabskiego smaku i aromatu.

* Pastę Tahini możemy przygotować samodzielnie lub użyć gotowej, dobrej jakości pasty dostępnej w sklepach.


Życzę smacznego! :)

17 komentarzy:

  1. I to jest właśnie prawdziwy humus. Dzięki za dokładny przepis, podobny dali mi znajomi z Izraela.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Sama bardzo często przygotowuję humus i nawet czasami korzystam z podobnego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Ja także często robię hummus - idealna porcja zdrowej energii :)

      Usuń
  3. Sporo już o nim słyszałam, muszę w końcu spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam :) Można się w nim zakochać :)

      Usuń
  4. Uwielbiam hummus :-D Jutro idę na zakupy..wypróbuję Twój przepis :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. Za zrobienie hummusu zabieram się już dwa miesiące. Mam już wszystkie potrzebne składniki, tylko jakoś tak... pewności nie mam, czy mi zasmakuje :-) Muszę w końcu zrobić, bo inaczej się nie dowiem ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam. Hummus jest bardzo zdrowy - ja go uwielbiam i mam nadzieję, że Tobie również zasmakuje :D

      Usuń