14 lutego 2016

Fusilli ze szpinakiem i mascarpone

Propozycja na smakowity i pożywny makaron otulony serkiem mascarpone oraz listkami szpinaku. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale z pewnością ucieszy nasze kubki smakowe.

Potrzebne składniki

- makaron fusilli (świderki)
- 150 g świeżego szpinaku
- 250 g serka mascarpone
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- plaster masła
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz

Przygotowanie

Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej listki szpinaku oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko dusimy przez chwilę, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Następnie dodajemy serek mascarpone i smażymy wszystko do momentu delikatnego rozpuszczenia sera. Sos doprawiamy solą, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem - od razu podajemy :D


Życzę smacznego!



16 komentarzy:

  1. Szpinak wielbię, i taki makaron chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznie polecam tę kombinaję :D Podrawiam :*

      Usuń
  2. Bardzo lubię świderki, ale mascarpone u mnie występuje wyłącznie w deserach. Może to błąd? Ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuję. Polecam mascarpone w wersji wytrawnej. Do tej pory także wykorzystywałam go do dań słodkich, ale po tym zestawieniu znajdzie zastosowanie także w daniach obiadowych :)

      Usuń
  3. Makaron ze szpinakiem to świetna sprawa, muszę wypróbować ten pomysł z mascarpone :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak szpinak to biorę wszystko :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste i pyszne, czyli tak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię szpinak :-D z przyjemnością wypróbuje Twoje danie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Makaron i szpinak to ja zawsze mogę taki obiad.

    OdpowiedzUsuń