1 lutego 2016

Duszona marchewka

Uwielbiam marchewkę na ciepło. Tym razem postanowiłam przygotować ją z delikatną, pomidorową nutą oraz masełkiem. Taka marchewka jest świetnym dodatkiem do obiadu, ale również samodzielną przekąską. Ważne, aby jej nie rozgotować, gdyż wtedy zwiększymy jej indeks glikemiczny oraz zmniejszymy ilość zawartych w marchewce składników mineralnych. 
Najlepsza i najzdrowsza dla naszego organizmu jest marchewka, która zachowuje swoją jędrność i delikatną chrupkość czyli ta ugotowana al dente. Taka marchewka z pewnością dostarczy nam więcej wartości odżywczych :) 

Potrzebne składniki

- 500 g obranej marchewki
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- plaster masła
- cukier brzozowy (ksylitol)
- sól do smaku

Przygotowanie

Obraną marchewkę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy całość szklanką wody wymieszaną z koncentratem pomidorowym, cukrem brzozowym* i solą. Wszystko dusimy pod przykryciem do odpowiedniej miękkości (najlepiej al dente) od czasu do czasu mieszając. Gotową marchewkę mieszamy z miękkim masełkiem i podajemy jako samodzielna przekąska lub warzywny dodatek do obiadu.

dodałam około 2 łyżeczek cukru, ale ilość zależy od słodkości marchewki, a także naszych upodobań smakowych.


Życzę smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie! Bardzo smaczny dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewkę bardzo lubię. Jadam w różnych odsłonach. Od słodkiej, po polaną masełkiem czosnkowym. To jest moim zdaniem super warzywo. Pyszna propozycja na dodatek do obiadu. Chociaż ja bym chętnie samą zjadła, jako przekąskę. Chociażby teraz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także uwielbiam marchewkę w różnych kombinacjach :)

      Usuń
  3. Uwielbiam taki dodatek do obiadu ja dość często robię z zasmażką

    OdpowiedzUsuń