5 lutego 2016

Dorsz po arabsku z prażonym kuminem

Propozycja na smakowitą i aromatyczną rybę pieczoną z dodatkiem słodkiej nuty miodu oraz sezamową nutą tahini. Całość dopełniają prażone ziarna kuminu, nadając rybie intensywnego, delikatnie cytrynowego posmaku.

Potrzebne składniki

- 400 g polędwicy z dorsza
- 2 łyżki pasty Tahini
- 2 łyżki miodu*
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- kumin

* zamiast miodu możemy użyć ciemnej melasy lub jasnej melasy z buraka ćwikłowego

Przygotowanie

> Polędwicę z dorsza dzielimy na 2 porcje, nacieramy miodem wymieszanym z pastą Tahini i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie ryby oprószamy solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą  z oliwek oraz skrapiamy wierzch każdej z ryb dodatkową porcją oliwy. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy około 15 do 20 minut.

> Po upieczeniu rybę posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami kuminu - ilość wedle upodobań smakowych (pamiętajmy, że kumin ma intensywny i dosyć specyficzny smak, który trzeba lubić, dlatego na początku radzę dodać mniejszą ilość ziaren).

> Gotową rybę podałam z ziemniaczanym puree (doprawionym kurkumą, chili, kolendrą i koprem), plastrem cytryny oraz z zasmażaną czerwoną kapustą. 


Życzę smacznego! :)

10 komentarzy:

  1. Super przepis ja akurat mam dorsza i nie wiem jak zrobić,ale dzięki Tobie już wiem

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie ryba jest zawsze mile widziana na stole, bo o porucz walorów odżywczych posiada również niepowtarzalny smak. Zdecydowanie wolę karpia od dorsza, ale trzeba będzie wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna kompozycja, przy tym aromatycznie i zdrowo.

    OdpowiedzUsuń