5 lutego 2016

Czerwona kapusta zasmażana ze śmietaną

Propozycja na smakowitą oraz delikatną czerwoną kapustę zasmażaną z dodatkiem śmietany. Kapusta idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także jako samodzielna przekąska. Możemy przygotować ją w wersji wegetariańskiej, a także mięsnej, z dodatkiem kawałków kiełbasy. Moja dzisiejsza propozycja przygotowana jest w wersji wege ;)

Potrzebne składniki

- mała główka czerwonej kapusty (około 500 g)
- 1 cebula czerwona
- 1,5 szklanki bulionu
- 3 łyżki gęstej śmietany
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sok z cytryny
- plaster masła
- cukier brzozowy
- sól i pieprz

Przygotowanie

Czerwoną cebulkę kroimy w kostkę, szklimy ją na maśle, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, skrapiamy ją sokiem z cytryny i wszystko chwilę razem przesmażamy. Zawartość rondelka zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie i dusimy wszystko do momentu, aż kapustka odpowiednio zmięknie, a bulion odparuje. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy całość odrobiną cukru, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.


* W wersji mięsnej, wystarczy, że na samym początku przygotowań przesmażymy kawałki kiełbasy z cebulką.

Życzę smacznego! :)

10 komentarzy:

  1. uwielbiam czerwoną kapustę. Fajna jest Twoja wersja

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupełnie inna wersja niż taka, która ja przygotowuję. Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Lubię czerwoną kapustkę w każdej postaci :D

      Usuń
  3. Uwielbiam takie dodatki obiadowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak lubię kapustę, tak czerwona rzadko u mnie gości. Kiedy widzę takie przepisy, bardzo tego żałuję i obiecuję sobie poprawę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto ją skropić sokiem z cytryny podczas przygotowań - wtedy zachowa swój piękny kolorek :)

      Usuń