13 stycznia 2016

Pstrąg duszony w sosie grzybowym

Propozycja na smakowitego pstrąga w sosie grzybowym. Rybka jest delikatna i otulona kremowym sosem z kawałkami cebulki i grzybów. Danie jest pożywne i aromatyczne, łączy w sobie zdrowie i piękny aromat leśnych pyszności.

Potrzebne składniki

- filety z pstrąga
- 1 garść suszonych grzybów
- 100 ml wywaru z grzybów
- 100 ml śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- plaster masła
- sok z cytryny
- sos sojowy (słodki)
- sól i pieprz

Przygotowanie

KROK 1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je w wodzie z namaczania, a następnie kroimy w małą kostkę i przesmażamy z drobno pokrojoną cebulką na maśle.

KROK 2. Następnie przygotowujemy sos. Część wywaru z grzybów mieszamy ze śmietaną i łyżeczką mąki oraz doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. 

KROK 3. Filety z pstrąga oczyszczamy z ości, dzielimy na mniejsze porcje, skrapiamy sokiem z cytryny i odsawiamy na około 15 minut. Po tym czasie układamy je na podsmażonych grzybkach oaz cebulce i zalewamy mieszanką wywaru i śmietany. Całość dusimy pod przykryciem przez kilka minut do momentu aż sos zgęstnieje, a kawałki ryby odpowiednio się uduszą.


Gotową rybę podajmy z ulubonymi ddatkami. 

Życzę smacznego! :)

4 komentarze: