21 stycznia 2016

Potrawka curry z indykiem, warzywami i kuleczkami jaglanymi

Propozycja na smaczne, pożywne oraz bardzo aromatyczne połączenie kurczaka, warzyw i kaszy jaglanej otulonej wyrazistą nutą curry. Danie świetnie rozgrzewa oraz dodaje energii, co przyda się podczas zimnych i pochmurnych dni.

Potrzebne składniki

- 300 g piersi z indyka
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółta papryka
- olej rzepakowy (do smażenia)

MARYNATA DO INDYKA
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki cynamonu

KULECZKI JAGLANE
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka curry
- sól

DO SMAKU
- curry
- sól morska
- pieprz cayenne
- pieprz czarny

Przygotowanie

KROK 1. Na początku przygotowujemy kuleczki jaglane. Kaszę jaglaną parzymy wrzątkiem i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie 1 część kaszy gotujemy w trzech częściach wody z dodatkiem soli i łyżeczki masła. Po ugotowaniu, dodajemy do niej 1 łyżeczkę curry, mieszamy i delikatnie studzimy. Następnie formujemy w dłoniach kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.


KROK 2. Następnie przygotowujemy marynatę do indyka. Do miseczki dodajemy olej rzepakowy, sos sojowy i przyprawy: curry, słodką paprykę, cynamon oraz pieprz cayenne - wszystko dokładnie mieszamy. Oczyszczonego ze ścięgien i włókien indyka kroimy w paski i nacieramy je przygotowaną marynatą. Odstawiamy na chwilę, aby mięso nabrało aromatu i wyrazistości.


KROK 3. Cebule kroimy w piórka i szklimy je na odrobinie oleju rzepakowego.


KROK 4. Żółtą paprykę kroimy w cienkie pasy, dodajemy je do zeszklonej cebuli i chwilę razem smażymy. Na koniec dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżeczkę curry i doprawiamy całość solą morską, pieprzem czarnym oraz cayenne.


KROK 5. Na drugiej patelni smażymy zamarynowane paski indyka, nie dodając już oleju, gdyż ten z marynaty będzie wystarczający. Usmażonego indyka przekładamy do wcześniej podsmażonych warzyw, mieszamy i dusimy wszystko razem jeszcze przez 1 minutę.


Całość podajemy z upieczonymi kuleczkami jaglanymi i świeżą zieleniną.

Życzę smacznego! :)



10 komentarzy:

  1. Jakie to piękne! Aż szkoda byłoby jeść, choć założę się, że równie pięknie pachnie. I smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne połączenie. Jeszcze nie jadłam czegoś takiego, chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda , uwielbiam curry i paprykę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy pol lyzeczki pieprzu cayanee to nie za duzo ? Uzywam go i znam jego moc ;) i wlasciwosci .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :D Ja lubię bardzo ostre potrawy ;) Jeśli to dla Pani zbyt dużo, proszę dodać mniej. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń