12 stycznia 2016

Polędwiczki w sosie serowo - cebulowym

Przepis na delikatne polędwiczki wieprzowe, skąpane w aromatycznym sosie serowo - cebulowym. Propozycja także dla osób nie tolerujących glutenu.


Potrzebne składniki

- polędwiczka wieprzowa
- 3 cebule
- 60 g sera Cheddar
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka słonego sosu sojowego
- olej rzepakowy (do smażenia)

PRZYPRAWY:
- listek laurowy
- świeży rozmaryn
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- świeżo zmielony pieprz
- sól do smaku

Przygotowanie

KROK 1. Polędwiczkę dzielimy na plastry, każdy z nich rozbijamy delikatnie dłonią i podsmażamy z obu stron na oleju rzepakowym. Usmażone polędwiczki zalewamy około 1 litrem wody, dodajemy listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz 1 łyżeczkę posiekanego rozmarynu i zagotowujemy.


KROK 2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju pozostałym ze smażenia mięsa na złoty kolor. 


KROK 3. Podsmażoną cebulkę przekładamy do gotujących się polędwiczek i dusimy całość do momentu, aż mięso będzie odpowiednio miękkie (około 40 minut).


KROK 4. Po tym czasie odkładamy polędwiczki na talerzyk, a do pozostałego sosu dodajemy starty ser Cheddar, sos sojowy, amarantus ekspandowany, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy całość na jednolitą i gładką masę. Powstały sos doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i ponownie zagotowujemy. Do sosu serowo - cebulowego wkładamy polędwiczki i dusimy całość jeszcze przez około 1,5 minuty. Gotowe polędwiczki podajemy z ulubionymi dodatkami - ryżem, kaszą lub ziemniaczkami oraz ze świeżą surówką.


Życzę smacznego! :)

2 komentarze: