25 stycznia 2016

Pesto z rukoli z suszonymi pomidorami

Propozycja na smakowite, pełne witamin i minerałów pesto z rukoli z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów, orzechów włoskich oraz parmezanu. Pesto idealnie komponuje się z makaronem, kluseczkami gnocchi lub świeżym pieczywem.

Potrzebne składniki

- 125 g rukoli
- 50 g suszonych pomidorów
- 200 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 70 g parmezanu
- 70 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku

Przygotowanie

Orzechy włoskie prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy delikatnie w moździerzu. Listki rukoli przekładamy do rozdrabniacza wraz z czosnkiem oraz częścią oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy rozbite orzechy, starty parmezan, pozostałą część oliwy z oliwek i ponownie miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy łyżeczkę syropu klonowego oraz drobno pokrojone pomidory suszone i mieszamy. 

> Pesto podajemy z makaronem ugotowanym al dente lub z włoskimi kluseczkami gnocchi. Możemy wykorzysać je także jako smarowidło do pieczywa.

> Pozostałą część pesto przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.



Życzę smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Mmm idealny dodatek, super przepis do wykorzystania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często przygotowuję pesto w domu. Twoja wersja różni się od mojej więc chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem pestomaniakiem :D Tworzę różne kombinacje. Polecam także moje inne przepisy na pesto :)

      Usuń