30 stycznia 2016

Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem

Propozycja na pożywne wrapy naleśnikowe wykonane z mąki owsianej oraz pełnoziarnistej, wypełnione farszem z tuńczyka i zielonego groszku z dodatkiem sałaty lodowej i sosu czosnkowego z parmezanem. Wrapy będą idealną przekąską energetyczną, spokojnie też mogą posłużyć jako główny posiłek. To taka mała wariacja, która zrodziła się w trakcie czyszczenia kuchennych zapasów :) 


Potrzebne składniki

CIASTO NALEŚNIKOWE
- 1/3 szklanki mąki owsianej
- 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta cukru
- sól do smaku

SOS CZOSNKOWY Z PARMEZANEM
- 180 g jogurtu naturalnego
- 3 - 4 łyżki majonezu (light)
- 3 łyżeczki startego parmezanu
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sok z cytryny (ok. 1 łyżeczka)
- świeżo mielony pieprz
- sól i cukier (do smaku)

DODATKI
- 1 puszka tuńczyka
- 1 puszka zielonego groszku (sweet)
- liście sałaty lodowej
- sos Jalapeño (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1. Do miski wsypujemy mąkę owsianą* i pełnoziarnistą, dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko, wodę mineralną, dobrej jakości olej rzepakowy, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz cukrem i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na chwilę, aby mogło "popracować".

* Mąkę owsianą uzyskamy poprzez zmielenie płatków owsianych w młynku do kawy


KROK 2. Porcję masy wylewamy na patelnię wysmarowaną delikatnie olejem (przed pierwszą partią smażenia) i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.


KROK 3. Następnie przygotowujemy sos czosnkowy, który będzie podstawą farszu oraz smakowym dodatkiem do naleśnika. Jogurt naturalny mieszamy z delikatnym majonezem, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, starty parmezan i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. 


KROK 4. Groszek i tuńczyka odsączamy z zalewy i mieszamy z 4 łyżkami wcześniej przygotowanego sosu.

*wybierzmy tuńczyka w kawałkach w sosie własnym oraz dobrej jakości, słodki groszek konserwowy.


KROK 5. Naleśniki smarujemy sosem, układamy liść sałaty, a na nim farsz z tuńczyka oraz groszku i zawijamy. Dla wzbogacenia smaku możemy dodać sos Jalapeño oraz warzywa tj. pomidor czy papryka.


Pełnoziarniste wrapy smakują świetnie w ciepłym naleśniku, ale także w zimnym (taki zapakowany w folię aluminiową możemy zabrać do pracy jako drugie śniadanie).


Życzę smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Ale pysznie wyglądające danie, oj zjadła bym takie cudo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Muszę wypróbować takie połączenie ciasta naleśnikowego z tuńczykiem :)

    OdpowiedzUsuń