5 stycznia 2016

Pasta z makreli i jajek

Propozycja na smaczną i bardzo pożywną pastę z wędzonej makreli i jajek z dodatkiem kiszonego ogórka i cebulki. Pasta idealnie sprawdzi się na śniadanie i dostarczy nam solidnej dawki energii :)


Potrzebne składniki

- makrela wędzona
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 kiszony ogórek
- 1 mała cebula biała
- 2 łyżki delikatnego majonezu (light)
- 1 łyżeczka koperku
- sól i pieprz
- szczypta cukru brzozowego

Przygotowanie

Makrelę oczyszczamy z ości i skóry, rwiemy na kawałki i przekładamy do miseczki wraz z 2 łyżkami majonezu. Oba składniki dokładnie łączymy, ugniatając je widelcem. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. W małą kosteczkę kroimy także cebulkę i osuszony z soku ogórek kiszony. Wszystkie pokrojone składniki dodajemy do ryby, dokładnie mieszamy i doprawiamy całość solą, pieprzem i koperkiem.


 Życzę smacznego! :)

11 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie pasty do kanapek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. PASTA Z MAKRELI POEZJA

    OdpowiedzUsuń
  3. cóż, uwielbiam pastę z makreli. ostatnio dodawałam do niej też przecier pomidorowy i była pycha. Twoja wygląda bardzo apetycznie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się pysznie, muszę taką pastę ukręcić koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ją! Ach, ostatnio mam właśnie straszną ochotę na makrelę!

    OdpowiedzUsuń
  6. pasty mogę jadać codziennie szczególnie te rybne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowity przepis na kolację. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałe smarowidło :) takie domowe pasty dość często u mnie goszczą :)

    OdpowiedzUsuń