2016-01-19

Kotlety kuskusowe

Propozycja na lekkie, bardzo smakowite i pożywne kotleciki z kaszy kuskus. Kotleciki są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Mogą być świetną przekąską lub samodzielnym daniem obiadowym.

Kotlety kuskusowe
Potrzebne składniki

- 100 g kaszy kuskus
- bulion
- 2 szalotki
- 1 jajko
- plaster masła
- bułka tarta (do farszu i panierki)
- olej rzepakowy (do smażenia)
- sól i pieprz

Przygotowanie
KROK 1. Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem wyraźnie nad jej powierzchnię i przykrywamy na około 5 minut, aż kuskus całkowicie wchłonie bulion. Na maśle podsmażamy pokrojone drobno szalotki. 

KROK 2. Do kaszy dodajemy bułkę tartą (około 2 spore łyżki), podsmażone szalotki, wbijamy jajko i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor.

Kotlety podajemy z warzywami oraz lekkimi sosami np. czosnkowym na bazie jogurtu.
Kotlety kuskusowe

13 komentarzy:

  1. Świetne! Nie próbowałam takich kotlecików.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis brzmi smacznie. Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam wypróbowanie. Smak kotlecików przypomina połączenie placków ziemniaczanych i kaszy jaglanej. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub kwasną śmietaną. Najlepiej smakują na dobrym bulionie lub rosołku :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysł :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie robiłam takiej wersji kotletów. Kaszę kuskus bardzo lubię i często pojawia się u mnie na talerzu więc chętnie wypróbuję i w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piękne i apetyczne. Jakbyś mieszkała w słonecznych południowych Włoszech, a nie w zaśnieżonej, zachmurzonej Polsce ;)

    OdpowiedzUsuń