15 stycznia 2016

Jogurtowe ciasteczka imbirowe (bez jajek)

Propozycja na smaczne i delikatne ciasteczka jogurtowe o intensywnej nucie imbirowej, pieczone bez dodatku jajek. Idealne do popołudniowej kawki :)

Przygotowanie

- 2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 i 1/4 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

Potrzebne składniki

KROK 1. Cukier mielimy w młynku do kawy do momentu powstania cukru pudru* i przekładamy go do miski. Masło kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy jogurt naturalny i wszystko razem ucieramy. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, imbir, kakao, cynamon oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki.

* możemy użyć gotowego cukru pudru


KROK 2. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy ciasteczka za pomocą foremki.

* jeśli ciasto będzie się zbytnio kleić, podsypmy je delikatnie mąką 


KROK 3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut.


Życzę smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Nie mogę jesć jajek. Przepis w sam raz dla mnie :-) :-D

    OdpowiedzUsuń