23 stycznia 2016

Fajitas z kurczakiem

Propozycja na smaczne, bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku połączenie kurczaka oraz warzyw. Danie rodem z kuchni meksykańskiej, gdzie wszystko co jest krojone w paski nosi nazwę fajitas. Całość jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu.

Potrzebne składniki

- pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 pomarańczowa papryka
- 2 białe cebule
- 1 ząbek czosnku
- sól ziołowa
pieprz czarny

MARYNATA DO KURCZAKA
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kolendry (całej)
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie

KROK 1. Na początku przygotowujemy marynatę. Kolendrę rozbijamy dokładnie w moździerzu. Do miseczki dodajemy olej rzepakowy i wszystkie przyprawy: ostrą i słodką paprykę, cynamon, kminek mielony, kurkumę, kolendrę, cukier brzozowy, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Oczyszczonego ze ścięgien i włókien kurczaka kroimy w paski i nacieramy je przygotowaną marynatą - odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.


KROK 2. Cebule kroimy w piórka i szklimy je na odrobinie oleju rzepakowego.


KROK 3. Paprykę kroimy w paski i dodajemy je do zeszklonej cebuli i chwilę razem smażymy. Na koniec dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy całość solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem.


KROK 4. Na drugiej patelni smażymy zamarynowane paski kurczaka, a następnie przekładamy je do wcześniej przygotowanego fajitas, mieszamy i smażymy wszystko razem jeszcze przez 1 minutę.

* nie dodajemy już oleju, gdyż ten został użyty do marynaty


Całość możemy podawać klasycznie z tortillą, ale także jako samodzielne danie :)



Życzę smacznego! :)



10 komentarzy: