28 stycznia 2016

Domowa przyprawa gyros

Smaczna, praktyczna i prosta w przygotowaniu przyprawa gyros bez dodatku konserwantów oraz poprawiaczy smaków. Ta aromatyczna mieszanka jest idealna do mięs opiekanych, grillowanych i smażonych tj. cielęcina, drób czy wieprzowina. Warto przygotować ją samemu - ta domowa będzie bardzo wyrazista i niezwykle aromatyczna.

Potrzebne składniki

- 3 łyżki słodkiej papryki mielonej
- 1,5 łyżeczki czosnku suszonego
- 1,5 łyżeczki ziaren kolendry
- 1,5 łyżeczki mielonego chili
- 1,5 łyżeczki cebuli suszonej
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
0,5 łyżeczki białej gorczycy
- 0,5 łyżeczki kurkumy mielonej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 goździki
- 2 ziarenka pieprzu
- 1 ziele angielskie
+ sól i cukier do smaku

Przygotowanie

Kolędrę, gorczycę, goździki, pieprz i ziele angielskie dokładnie rozcieramy w moździerzu, a następnie dodajemy pozostałe przyprawy i jeszcze chwilę razem rozcieramy. Całość doprawiamy solą oraz cukrem (użyłam ksylitolu) w ilości odpowieadającej naszym upodobaniom smakowym. Gotową przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Życzę smacznego! :)

10 komentarzy:

  1. Super przepis! Sama natura bez żadnej chemii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To prawda. Domowe przyprawy są najlepsze :)

      Usuń
  2. Fajny pomysł, żeby obyć się bez chemii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś mi komentarz się nie dodał. Przepis bardzo mi się podoba przede wszystkim samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny mieszanka. W tych gotowych zawsze dominuje spora ilość soli, która nie dość, że jest niezdrowa to jeszcze psuje smak potrawy. Teraz już wiem jak przygotować swoją własną przyprawę gyros :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moździerz trza zakupić, w końcu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jest niezastąpiony w gnieceniu rozmaitych składników - przypraw, orzechów czy ziół. Ja mam solidny moździerz po Babci :)

      Usuń