1 stycznia 2016

Ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach

Propozycja na smakowite połączenie ciecierzycy czyli tzw. włoskiego grochu z kawałkami kurczaka i pomidorami. Danie jest zdrowe, pożywne, doda nam energii i dostarczy mnóstwo wartości odżywczych m.in. białka, potasu, kwasu foliowego i błonnika.


Potrzebne składniki

- 1 szklanka ciecierzycy
- 1 pierś z kurczaka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- szczypta pieprzu cayenne
- cukier brzozowy (ksylitol)
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek

Przygotowanie

KROK 1. Ciecierzycę moczymy w wodzie przez 12 godzin (1 szklankę cieciorki zalewamy 3 szklankami wody). Po namoczeniu gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z moczenia przez około 45 minut z dodatkiem łyżeczki masła. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone kawałki kurczaka, doprawione solą oraz pieprzem i chwilę razem przesmażamy.


KROK 2. Podsmażoną cebulkę i kurczaka zalewamy pomidorami krojonymi z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, słodką paprykę, pieprz cayenne, 1 łyżeczkę cukru brzozowego i dusimy całość przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.


KROK 3. Ugotowaną cieciorkę dodajemy do sosu z kurczakiem, dokładnie mieszamy, zagotowujemy i gotowe! Danie podajemy z dodatkiem świeżych ziół - kolendry, bazylii lub natki pietruszki.


Życzę smaczego! :)


2 komentarze:

  1. Czasem przygotowuję bardzo podobną potrawkę. Jest bogata w białko i bardzo smaczna. A u Ciebie dodatkowo pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń