2016-01-13

Ciasteczka truskawkowo - waniliowe

Propozycja na smaczne i bardzo aromatyczne ciasteczka truskawkowo - waniliowe. To zestawienie składników w ciasteczkach wykorzystałam po raz pierwszy, ale efekt jest przepyszny. Ciasteczka podczas pieczenia pachną lodami waniliowymi, zapach wypełnia cały dom i rozbudza nasze zmysły. Smacznie polecam :)
Ciasteczka truskawkowo - waniliowe
Potrzebne składniki

- 420 g mąki pszennej typ 650
- 80 g mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 130 g masła
- 2 jajka
- 1 budyń truskawkowy
- 10 - 12 łyżeczek dżemu truskawkowego 100%
- 1 cukier waniliowy
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

Przygotowanie
KROK 1. Masło kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy je z cukrami (drobnym oraz waniliowym). Do powstałej masy dodajemy 2 jajka i ubijamy całość za pomocą miksera. Następnie do ubitej masy dodajemy 10 do 12 łyżeczek dżemu truskawkowego* i ponownie miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników. Obie mąki, 3 łyżeczki cukru pudru, budyń truskawkowy i sodę oczyszczoną przesiewamy do miski, dodajemy ziarenka z 1/2 laski wanilii, szczyptę soli oraz ubitą mikserem masę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, a następnie wstawiamy na około 30 minut do lodówki.

* Wybierzmy dobrej jakości dżem, najlepiej "truskawki 100 %" lub wykorzystajmy nasz domowy.

KROK 2. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy dowolne kształty za pomocą foremki. Wycięte kształty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów.

* Jeśli ciasto przykleja się do wałka, podsypmy je delikatnie mąką.

KROK 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 9 minut.

Ciasteczka po ostudzeniu przechowujemy w metalowej puszce lub dużym słoju.
Ciasteczka truskawkowo - waniliowe

9 komentarzy: