30 listopada 2015

Pierniczki korzenne

Przepis na aromatyczne pierniczki, który sprawdza się u mnie od lat. Za tymi pierniczkami przepadają wszyscy - mali i duzi smakosze :) Najlepiej upiec je miesiąc wcześniej, ponieważ podczas leżakowania nabiorą niesamowitego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości i miękkości. Smaczne są już teraz, ale po miesiącu będą jeszcze lepsze :) Serdecznie polecam, bo ich smak jest niesamowity. Pierniczki umilą nam świąteczny czas, ale będą także świetnym prezentem dla naszych najbliższych. 

Rosół cielęco - drobiowy

Dzisiejsza propozycja to tradycja polskiej kuchni czyli smakowity i aromatyczny rosół cielęco - drobiowy z dodatkiem suszonych borowików oraz makaronem. Smak tej klasycznej zupy, przeniesie nas w najwspanialsze smaki naszego dzieciństwa :)

29 listopada 2015

Hummus z suszonymi pomidorami

Propozycja na zdrowy, pożywny i bardzo smakowity hummus z suszonymi pomidorami. Idealne smarowidło do kanapek, które doda nam mnóstwo pozytywnej energii :)


27 listopada 2015

Krem brokułowy z serem pleśniowym

Propozycja na pożywną i aromatyczną brokułową zupę krem z wyrazistą nutą sera pleśniowego oraz prażonymi ziarnami słonecznika. Krem jest szybki i prosty w przygotowaniu :)


Pomarańczowe ciasteczka owsiane

Propozycja na pełne błonnika, zdrowe i pożywne pomarańczowe ciasteczka owsiane, słodzone syropem klonowym. Ciasteczka świetnie sprawdzą się jako mały deser lub mała przekąska, która doda nam dużo pozytywnej energii przed, jak i po treningu.

26 listopada 2015

Kurczak ze szpinakiem i makaronem

Propozycja na smakowite, zdrowe i pożywne połączenie kurczaka, liści szpinaku i makaronu. Całość otula śmietanowo - czosnkowa nuta. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu - w sam raz dla osób zabieganych, mających mało czasu na gotowanie :D

25 listopada 2015

Kotleciki pieczarkowo - drobiowe z koperkiem

Propozycja na delikatne, smakowite i bardzo aromatyczne kotleciki mielone z piersi kurczaka, świeżych pieczarek i koperku. Kotleciki idealnie sprawdzą się na smaczny, pożywny i sycący obiadek :)

Dorsz na parze z fasolką szparagową

Proste i nieskomplikowane danie, ale za to smaczne, zdrowe i pożywne. Delikatne mięso dorsza otulone nutą przypraw i masła, podawane z żółtą fasolką szparagową, z pewnością doda nam mnóstwo zdrowej i pozytywnej energii :)

Markizy biszkoptowe z dżemem marchewkowym

Propozycja na delikatne markizy biszkoptowe z makiem wypełnione smakowitym dżemem marchewkowym z pomarańczową nutą. Ciasteczka są bardzo delikatne, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Z pewnością wpadną w gusta małych, jak i dużych smakoszy. Znikają błyskawicznie :D

24 listopada 2015

Zupa warzywna z batatami i kurczakiem

Kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na ugotowanie obiadu, a chcemy zjeść potrawę zdrową, smaczną i pożywną to wybierzmy ją - aromatyczną zupę warzywną z batatami, kawałkami kurczaka i wyrazistą nutą suszonej cebulki. Smacznie polecam :)

23 listopada 2015

Zupa krem z kukurydzy

Propozycja na aromatyczną i wyrazistą w smaku zupę z krem z kukurydzy z dodatkiem mielonego imbiru, kurkumy i parmezanu. Zupa świetnie komponuje się z ziarnami słonecznika, ale dodatki możemy dobrać wedle upodobań - dobrze sprawdzą się także pestki dyni lub groszek ptysiowy. Krem jest szybki i prosty w przygotowaniu :)

22 listopada 2015

Ciasteczka owsiane z kokosem i imbirem

Propozycja na smakowite, pożywne  i aromatyczne ciasteczka owsiane z wiórkami kokosowymi i nutą imbirową. Ciasteczka idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy. Mogą być także świetną przekąską energetyczną :)

20 listopada 2015

Zupa curry z kurczakiem i makaronem

Propozycja na aromatyczną i wyrazistą zupę curry z kawałkami kurczaka oraz makaronem i warzywami. Zupa jest zdrowa, pożywna i bardzo rozgrzewająca, a dodatkowo pozwala nam przenieść się w niesamowite smaki kuchni azjatyckiej. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Smacznie polecam :)

Bulgur - zdrowie i energia rodem z Bliskiego Wschodu

Kasza bulgur znana jest przez ludy Bliskiego Wchodu od czterech tysiącleci. Jest do dziś, jednym z najbardziej popularnych w tamtym regionie produktów spożywczych i głównym składnikiem wielu dań.

PHOTO: FOTOLIA

Jak powstaje? Kasza bulgur powstaje z najbardziej wartościowej, twardej pszenicy durum, która uprzednio jest gotowana, następnie suszona i gnieciona. Wyróżnia się trzy jej rodzaje: drobnoziarnistą, która najczęściej wykorzystywana jest do zup i sałatek oraz średnio i gruboziarnistą, które serwuje się do dań głównych z dodatkiem mięs, ryb czy warzyw.

19 listopada 2015

Złociste paluszki z pstrąga łososiowego

Propozycja na smakowite, delikatne i soczyste w środku paluszki rybne, otulone chrupiącą i aromatyczną panierką. Paluszki są proste i szybkie w przygotowaniu i będą świetnym pomysłem na obiad dla wszystkich małych smakoszy ryb :)

Marynata uniwersalna


Wszystkie osoby kochające kuchnię pełną smaków i aromatów, poszukują idealnych połączeń produktów używanych do przyrządzania potraw. Chcemy, aby nasze potrawy zawsze były smaczne, aromatyczne i rozpieszczały nasze kubki smakowe. 
Poszukujemy idealnych kompozycji różnego rodzaju sosów, dipów oraz marynat, których używamy do nadawania niezwykłego smaku mięsu oraz rybom. 
Ja taką marynatę znalazłam i stosuje ją bardzo często, gdyż jest uniwersalna. 

Mój przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia. Zaprezentuje ją na przykładzie polędwiczek.

18 listopada 2015

Imbirowe risotto z kaszy bulgur

Propozycja na aromatyczne i smakowite risotto z mojej ulubionej, bardzo delikatnej kaszy bulgur z intensywną nutą imbirową oraz dodatkiem żółtej papryki ;)

Buraczkowe kotleciki jaglane z cebulką i makiem

Propozycja na lekkie, delikatne i  niezwykle smakowite kotleciki z kaszy jaglanej gotowanej z suszonymi buraczkami. Smak kotlecików podkreśla intensywna nuta suszonej cebulki oraz mak. Kotleciki idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska serwowana z ulubionym sosem lub jako dodatek do mięs, ryb oraz warzyw. Danie odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu.

17 listopada 2015

Rogaliki śniadaniowe z powidłami węgierkowymi

Propozycja na śniadaniowe rogaliki drożdżowe wypełnione niezwykle smakowitymi powidłami ze śliwek węgierek. Rogaliki otula maślana nuta, a smak podkreśla słodycz i lekka kwasowość powideł węgierkowych oraz mak. Rogaliki doskonale sprawdzą się jako smakowite śniadanie, które doda nam energii oraz pozytywnie pobudzi do działania na dobry początek dnia. Rogale będą także doskonałym drugim śniadaniem do pracy lub świetnym dodatkiem do porannej owsianki :)

16 listopada 2015

Torcik kokosowy

Przepis na smaczny i puszysty torcik kokosowy z nutką kakaową. Dobry na wszelkie okazje dla małych i dużych smakoszy ;) Serdecznie polecam :)

15 listopada 2015

Makowiec na puszystym cieście

Propozycja na aromatyczny i smakowity makowiec na ucieranym, delikatnym i puszystym cieście. Makowiec idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy, a swym smakiem rozpieści nasze podniebienie :) Ciasto umili nam także świąteczny czas w gronie najbliższych :)

14 listopada 2015

Kaczka pieczona w kawałkach

Propozycja na smakowite i soczyste kawałki kaczki (piersi, skrzydełka i nóżki) pieczone w aromatycznej oprawie. Tak przygotowane mięso jest delikatne i wprost rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam je jako dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę podawaną z ulubionym sosem  :)

13 listopada 2015

Jajecznica z pieczarkami i parmezanem

Propozycja na smakowite urozmaicenie porannej jajecznicy o pieczarki, delikatną cebulkę szalotkę i wyrazisty w smaku parmezan. Idealne, pożywne i aromatyczne połączenie na dobry początek dnia :)

12 listopada 2015

Zupa warzywna z łososiem

Propozycja na lekką, pożywną i bardzo smakowitą zupę warzywną z kawałkami łososia. Całość otula delikatna nuta cytrynowa oraz świeżość zielonego koperku. Serdecznie polecam :)

11 listopada 2015

Ciasteczka kokosowo - kakaowe z kardamonem

Propozycja na smakowite ciasteczka kokosowo - kakaowe z nutą kardamonu. Ciasteczka idealnie sprawdzą się na mały deser lub dodatek do popołudniowej kawy. Najmniejsi smakosze będą zachwyceni, gdy smak ciasteczek dopełni kubeczek ciepłego kakao.

10 listopada 2015

Ruskie pierogi ze Lwowa

Pierogi ruskie to klasyka polskiej kuchni. Każdy ma swój sposób na ich przygotowanie i każde smakują inaczej. Mój Mąż zawsze mile wspomina kuchnię Babci Janci, która robiła niepowtarzalne w smaku pierogi. Śmiało mogę potwierdzić, że były one wyśmienite i jedyne w swoim rodzaju. Niestety o przepis i sposób przygotowania nie mogłam już jej zapytać, ale postanowiłam przeszukać stare kulinarne zapiski i znalazłam przepis na ruskie pierogi przywieziony ze Lwowa, które przygotowywała Babcia. Skład ciasta jest zupełnie inny od tego, które ja przygotowuję na co dzień, ale było warto! Ciasto jest elastyczne, delikatne i niezwykle smakowite. Całość otula maślana nuta i wypełnia smakowity farsz. Serdecznie polecam, w szczególności z kleksem gęstej śmietany :)

9 listopada 2015

Roladki z kukurydzianego kurczaka ze szpinakiem

Moja dzisiejsza propozycja to pieczone roladki z kukurydzianego kurczaka, mocno nadziane szpinakiem :) Danie jest pożywne i bardzo zdrowe. Oprócz cennych właściwości jakie niesie za sobą szpinak, możemy mieć pewność, że mięso wykorzystane do roladek jest zdrowe. Dlaczego? Roladki zostały przygotowane z kurczaka hodowanego bez użycia hormonów i antybiotyków oraz karmionych paszą wolną od GMO, zawierającą minimum 50 % kukurydzy. Takie kurczaki hodowane są w dogodnych warunkach, z dostępem do naturalnego światła oraz wybiegu, a ich mięso jest niesamowicie smaczne, delikatne i soczyste. Piersi z kurczaka kukurydzianego mają lekko złocistą barwę, są nieco słodsze w smaku i mniejsze od tych zwykłych. Serdecznie polecam :)


8 listopada 2015

Ciasto marchewkowe z jabłkami

Propozycja na smakowite, bardzo aromatyczne, pachnące cynamonem ciasto marchewkowe z jabłkami. Ciasto dodatkowo rozpieszcza nasze podniebienie kawałkami orzechów włoskich oraz rodzynkami. Będzie świetnym i zdrowym deserem, ale sprawdzi się także jako pożywna przekąska energetyczna :)


7 listopada 2015

Surówka z pieczonych buraków

Propozycja na smakowitą, zdrową i pożywną surówkę z pieczonych buraków otulonych miodowym sosem i ziołami prowansalskimi. Surówka dodaje energii i sił witalnych. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska :)

6 listopada 2015

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Dzisiejsza propozycja to zupa ogórkowa z ziemniakami. Zupa jest znana w każdym polskim domu, jednak każdy ma swój sposób na jej przygotowanie. Kochają ją smakosze w rozmaitych zakątkach Polski, gdyż jest pożywna, aromatyczna i przypomina nam smaki dzieciństwa.

5 listopada 2015

Zostań autorem Wrocławskiej Książki Kucharskiej!

Serdecznie zapraszam mieszkańców Wrocławia oraz osoby związane z tym miastem do udziału w wielkim przedsięwzięciu – wspólnego pisania Wrocławskiej Książki Kucharskiej – czyli współczesnej historii miasta przez pryzmat domowej kuchni. 


Co należy zrobić?

Aby wziać udział w przedsięwzięiu należy wysłać przepis i związaną z nim historię do 21.11.2015 - pocztą na adres: Biuro Europejskiej Stolicy Kultury, ul. Ruska 46b, 50-079 Wrocław, lub też mailowo: literatura@wroclaw2016.pl.

Gulasz tajski

Propozycja na smakowity, wyrazisty i bardzo aromatyczny gulasz w stylu tajskim z kawałkami delikatnej wieprzowiny oraz warzywami, który idealnie przeniesie nas w smaki kuchni orientalnej. Gulasz dopełnia pożywny ryż z nutą kardamonu oraz świeżą natką pietruszki. 

4 listopada 2015

Batoniki energetyczne

Propozycja na smakowite, zdrowe i bardzo pożywne batoniki pełne płatków owsianych, ziaren słonecznika, rodzynek, otrąb i orzechów. Batoniki są świetną przekąską energetyczną przed lub po wyczerpującym treningu. Doskonale sprawdzą się także jako drugie śniadanie lub dodatek do mleka czy jogurtu. Batoniki kuszą swym smakiem oraz niesamowitym aromatem kardamonu i cynamonu.

3 listopada 2015

Pasta łososiowa z pepperoni i koperkiem

Propozycja na lekką, szybką w przygotowaniu, zdrową i pożywną pastę łososiową, która będzie idealnym smarowidłem do kanapek. Pasta świetnie sprawdzi się także jako dodatek do jajek oraz wytrawnych naleśników. Smak całości podkreśla pikantna nuta papryki pepperoni oraz delikatna nuta świeżego koperku. Pasta łososiowa jest bardzo cenna dla naszego zdrowia, gdyż niesie w swoim składzie moc substancji odżywczych oraz witamin, a także jest cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz Omega-6.

2 listopada 2015

Kresowe mielone z grzybami w śmietanie

Kuchnia kresowa to bogactwo niesamowitych smaków i aromatów przeplatających się tradycji kuchni polskiej, litewskiej, białoruskiej, ukraińskiej, rosyjskiej oraz tatarskiej. Dzisiejsza propozycja przedstawia mielone kotlety wieprzowe z pachnącymi grzybami duszonymi w śmietanie. Takie dania serwowane były m.in. w dawnym województwie wołyńskim, w powiecie krzemienieckim. Kotlety są niezwykle smaczne, delikatne i bardzo soczyste - konieczne do wypróbowania! :)