31 października 2015

Pesto miętowe

Propozycja na bardzo aromatyczne i smakowite pesto ze świeżej mięty, które jest zdrowe, lekkostrawne oraz niezwykle orzeźwiające. Pesto idealnie komponuje się z makaronem ugotowanym al dente, ale będzie również świetnym dodatkiem do ryb i kanapek. Warto dodawać je także do dań ciężkostrawnych ;)

30 października 2015

Ciasteczka z marmoladą

Propozycja na kruche, bardzo smakowite ciasteczka z dodatkiem kurkumy i cytrynowej nuty. Na środku każdego z nich znajduje się oczko z truskawkowej marmolady, która jeszcze bardziej rozpieszcza nasze kubki smakowe. Ciasteczka są idealne na mały deser. Świetnie smakują z filiżanką latte lub ciepłym kakao :) Znikają błyskawicznie :D


29 października 2015

Kotleciki ziemniaczano - jajeczne

Propozycja na delikatne i pożywne kotleciki z gotowanych ziemniaków i jajek z dodatkiem świeżego koperku. Danie można serwować w rozmaitymi dodatkami - sosami, świeżymi surówkami lub też warzywami na ciepło :)

28 października 2015

Dlaczego warto jeść kalafior?

Kalafior to gatunek jednorocznej kapusty warzywnej, inaczej zwanej cypryjską. Jego dojrzała postać wyróżnia się zwartymi pędami kwiatowymi, które przypominają małe różyczki. Ta charakterystyczna roślina pojawiła się w naszym kraju w XVI wieku i już od tamtej pory jest częstym i lubianym gościem na polskich stołach.

Kalafior oprócz walorów smakowych, odznacza się także mnóstwem wartości odżywczych, mających dobroczynny wpływ na nasz organizm, co jeszcze bardziej powinno skłonić nas do wprowadzenia go do codziennej diety. Jakie to wartości i jakie niosą za sobą właściwości?

źródło: Pixabay.com
Ta niepozorna, najczęściej o kremowej barwie kapusta warzywna, odznacza się bogactwem składników odżywczych, a są to:

27 października 2015

Pieczone pulpeciki łososiowo - amarantusowe

Propozycja na bardzo lekkie i delikatne pulpeciki z łososia oraz ekspandowanego amarantusa, które mogą być zdrową przekąską energetyczną lub być serwowane jako danie główne z rozmaitymi dodatkami. Konsystencja pulpecików przypomina delikatne i mięciutkie bułeczki. Danie w 100% bezglutenowe.

26 października 2015

Przepis Babuni na placek budyniowo - kokosowy

Przeglądając stare przepisy Babci, natrafiłam na placek budyniowo - kokosowy. Na pożółkłej już kartce widnieje data 5 grudnia 1947 r. Czy pochodzi on rzeczywiście z tego roku, o to Babci już nie zapytam. Data budziła moje wątpliwości, jednak postanowiłam go wypróbować. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, gdyż ciasto jest niezwykle smakowite i delikatne, a podczas pieczenia piękny zapach kokosu wypełnia cały dom :) Poniżej przedstawiam oryginalny przepis na placek, znaleziony w domowym archiwum kulinarnym.


25 października 2015

I love Coleslaw

Przepis na moją ulubioną surówkę obiadową – ukochaną i popularną w każdej części naszego globu. Surówka jest soczysta, aromatyczna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Jest idealnym dodatkiem do różnorodnych potraw mięsnych oraz rybnych. Świetnie sprawdzi się także jako samodzielna przekąska :)

24 października 2015

Łosoś parowany ze skórką cytrynową

Zdrowe, smaczne i pożywne zestawienie z rybą w roli głównej, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu? Taka jest propozycja na delikatnego i soczystego łososia o subtelnym aromacie i smaku cytrynowym. Ryba przygotowywana jest na parze.

23 października 2015

Pesto koperkowe

Polski koperek ma niepowtarzalny smak i aromat. Jest doskonałą przyprawą do rozmaitych dań, sosów i twarożków. A gdyby wykorzystać jego smak do przygotowania intensywnego pesto? Ja spróbowałam i na prawdę warto zrobić to samo :D Pesto koperkowe doskonale komponuje się z makaronem, ale będzie także świetnym dodatkiem do ziemniaczków - talarków lub łódeczek. Smak pesto podkreślają orzeszki ziemne, czosnek i ser Cheddar. Serdecznie polecam :)

Cytryna - dobra na wszystko!

Cytryna to owoc mający wszechstronne zastosowanie w życiu człowieka. Czym byłaby nasza kuchnia bez tego wspaniałego owocu? Czy oprócz smaku, cytryna dostarcza nam czegoś jeszcze? Jakie ma właściwości i do czego możemy ją wykorzystać? Oto kilka ciekawostek na jej temat.

źródło: Pixabay.com
CYTRYNA DLA ZDROWIA 

- dzięki zawartości witaminy C pomaga zwiększyć odporność organizmu;

- zawarte w niej polifenole jak np. rutyna, wzmacniają nasz układ krwionośny oraz zapobiegają chorobom krążenia m.in. nadciśnieniu;

- cytryna ma właściwości oczyszczające i antybakteryjne (woda wypijana z sokiem wyciśniętym z tego owocu pozwala odkwasić organizm oraz pozbyć się szkodliwych toksyn);

- sok cytrynowy hamuje apetyt oraz przyspiesza metabolizm, dzięki czemu możemy pozbyć się nadmiaru zbędnych kilogramów;

- roztwór wody z sokiem z cytryny ma świetne zastosowanie w leczeniu infekcji gardła (dzięki działaniu antybakteryjnemu, taka płukanka pomaga szybciej zwalczyć przeziębienie). 

22 października 2015

Pikantny kurczak curry z warzywami

Propozycja pełna wyrazistych smaków i aromatów, a do tego zdrowa, pożywna i niezwykle smakowita. Danie jest proste w przygotowaniu, więc jest idealnie dla osób pracujących i tych, którzy nie lubią zbyt długo stać przy kuchni, ale lubią jeść wartościowo i smacznie :)


Szybkie ciasto z owocami

Jak szybko przygotować pyszne, domowe ciasto? Rozwiązaniem jest niedrogie, błyskawiczne w przygotowaniu oraz niezwykle smaczne ciasto z owocami, które często piekły nasze Mamy oraz Babcie. Ciasto jest idealne na małą przekąskę, świetnie komponuje się z popołudniową kawą i na pewno zasmakuje wszystkim naszym domownikom. Do jego przygotowania możemy użyć świeżych owoców lub tych z kompotu, co sprawi, że przygotowanie będzie jeszcze szybsze.

21 października 2015

Tatar rybny – zdrowa alternatywa dla surowego mięsa

Tatar. Wiele osób rezygnuje z tej klasycznej, smakowitej przekąski ze względu na jej podstawowe składniki, którymi są surowe mięso wołowe, jak i żółtko jaja kurzego. Mimo zachowania wszelkich zasad sanitarnych stosowanych przez nas podczas przygotowania klasycznego tatara, nie każdy decyduje się na skosztowanie tej surowej przekąski. Skłania ich do tego strach przed niewłaściwie przechowywanym mięsem podczas transportu oraz w sklepie, a także świadomość, że jaja i mięso do uboju badane są w sposób wyrywkowy. Kolejny powód to ryzyko chorób tj. salmonella.
A gdyby tak przyrządzić tatar z wędzonej ryby, która pozbawi nas powyższych obaw? Tego typu rozwiązanie sprawi, że nasza przekąska nabierze niezwykłej wyrazistości wędzonki oraz stanie się zdrowa i bardzo pożywna.

Zupa pieczarkowa z nutą grzybów leśnych

Lekka, pożywna i szybka w przygotowaniu zupa? Taka jest właśnie zupa pieczarkowa z warzywami i aromatyczną nutą grzybów leśnych. Zupa kusi swym smakiem i aromatem, a dodatek papryczki chilli działa rozgrzewająco, dzięki czemu jest idealna na chłodne dni.

20 października 2015

Kotleciki jaglano - drobiowe

Kasza i delikatne mięso to najlepszy pomysł na stworzenie smakowitych, zdrowych i lekkich kotlecików. Proponuję przygotować je z piersi kurczaka oraz kaszy jaglanej z dodatkiem świeżego koperku i aromatycznych przypraw. Takie połączenie jest idealne na pożywny i zdrowy obiad :)


Sprawdzone sposoby na szczupłą sylwetkę

Media i kolorowa prasa wciąż zachęcają nas do kupowania cudownych tabletek, po których szybko zrzucimy zbędne kilogramy. Powstaje wiele nowych, "cudownych" diet eliminacyjnych oraz głodówek. Niestety przeważnie mają one negatywny wpływ na nasze zdrowie i szybko mogą spowodować pojawienie się efektu jo jo.
źródło: Pixabay.com
Sposobów na odchudzanie jest wiele, ale jak schudnąć i zachować na długie lata zdrowie, dobrą formę i piękną figurę? Czy istnieją zasady, które sprawią, że nasza sylwetka będzie zgrabna i smukła na długo? Jak i co jeść, nie przechodząc na drastyczne diety oraz głodówki? Z czego zrezygnować, a co warto włączyć do swojej diety? Co jeszcze możemy zmienić w naszym życiu?

19 października 2015

Jak obliczyć BMI?

źródło: Pixabay.com
Jak szybko sprawdzić czy nasza waga jest w normie w stosunku do naszego wzrostu? Jak sprawdzić czy grozi nam niedowaga lub mamy kilka kilogramów za dużo? 


Najlepszym i prostym sposobem jest obliczenie swojego BMI. Czym jest BMI?  Body Mass Index jest to współczynnik masy ciała powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat naszej wysokości podanej w metrach. Wskaźnik BMI opracowany jest wyłącznie dla osób dorosłych. Nie wolno stosować go u dzieci do około 14 roku życia oraz u aktywnych sportowców, w przypadku których wskaźnik może być mylący.


BMI wykorzystywany jest najczęściej do oceny ryzyka otyłości oraz związanych z nią chorób tj. miażdżyca, choroba niedokrwienna serca czy udar mózgu.



Tortelloni ze szpinakiem i ricottą

Propozycja na tortelloni z 4 jajecznego ciasta, wypełnione smakowitym farszem ze szpinaku i serka ricotta. Ciasto jest delikatne, a farsz rozpieszcza nasze podniebienie także nutami smażonej cebulki i czosnku. Danie inspirowane Przepisami Matki Natury Hortex :)

18 października 2015

Afrodyzjakalny łosoś

Owoce morza i ryby to naturalne afrodyzjaki, które często są najlepszym potwierdzeniem powiedzenia: "przez żołądek do serca". Dzisiejsza propozycja to zdrowa bomba afrodyzjakalna czyli łosoś otulony w listki lubczyku oraz czosnek - także naturalne afrodyzjaki. Ryba kładziona na lekkim sosie czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.


Kurczak w lekkim sosie pomidorowym z oregano

Propozycja na smaczne i pożywne danie, którym jest kurczak w lekkim sosie pomidorowym z dodatkiem świeżego i aromatycznego oregano. Całość jest zdrowa, sycąca, a także szybka i prosta w przygotowaniu, więc jest doskonałym rozwiązaniem dla osób mających mało czasu na gotowanie.


17 października 2015

Rogaliki z dżemem wiśniowym

Zapraszam na kolejną podróż w smaki dzieciństwa. Proponuję delikatne, puszyste i niezwykle smakowite rogaliki drożdżowe wypełniane dżemem wiśniowym. Rogaliki są idealne do popołudniowej kawy, ale świetnie smakują też z kubeczkiem ciepłego kakao :)

Jajko – zdrowie zamknięte w skorupce

Jajka to samo zdrowie, które zamknięte jest w małej skorupce. Kochają je dzieci oraz dorośli. Spożywamy je na miękko, na twardo, w postaci jajecznicy, omletu czy w surowej postaci jako kogel mogel. Jajka są niezastąpionym dodatkiem do naleśników, ciast, deserów, kotletów i rozmaitych wypieków. Są w naszej diecie od najmłodszych lat. A dlaczego tak chętnie je jemy? Jakie wartości odżywcze kryją w sobie jajka?

16 października 2015

Miodowe polędwiczki w kremie warzywnym

Propozycja na duszone, delikatne i rozpływające się w ustach polędwiczki marynowane w miodzie oraz otulone aromatycznym i lekkim kremem warzywnym. Idealne na pożywny i sycący posiłek, także dla osób nie tolerujących glutenu, gdyż sos nie zawiera mąki.


Jajecznica nie musi być nudna!

Jajecznica to prosty i szybki sposób na pożywne oraz sycące śniadanie. Jest jedną z najlepszych propozycji na przygotowanie porannego posiłku, szczególnie wtedy, gdy spieszymy się do pracy oraz nie chcemy wyjść z domu głodni. 

Najczęściej w porannej gonitwie, wbijamy na patelnię kilka jajek oraz doprawiamy je solą i pieprzem. Nudne połączenie? Być może niektórzy lubią to zestawienie. Ale jak prosto i szybko sprawić, aby poranna jajecznica była niezwykła i stała się daniem wyjątkowym, pełnym smaków i aromatów? Jest na to rozwiązanie, które nie pochłonie nam o wiele więcej czasu, a sprawi, że przygotowane przez nas śniadanie zachwyci wszystkich naszych domowników. Oto kilka propozycji na proste, ale niebanalne i smakowite połączenia składników w naszej porannej jajecznicy:

Jajecznica z sokiem marchwiowym 

Pierwsza propozycja to smakowita, szybka i prosta w wykonaniu jajecznica z dodatkiem sera żółtego i niecodziennego dodatku - nutki marchewkowej. Ten dodatek doda naszej jajecznicy lekkości oraz niesamowitego smaku.

15 października 2015

Sałatka w stylu greckim z makaronem i serem feta

Jakie danie przygotować, aby zachować lekkość, ale i zapewnić sobie sytość i solidną dawkę wartości odżywczych? Moja propozycja to smaczna, zdrowa i pożywna sałatka w stylu greckim z pełnoziarnistym makaronem, serem feta i warzywami. Całość otula sos na bazie oliwy z oliwek z nutą bazylii i czosnku. Idealna na kolację, ale i samodzielny posiłek pełen zdrowia :)


Castellane z kurczakiem i szpinakiem

Propozycja na połączenie włoskiego makaronu Castellane Parmigiane z kawałkami kurczaka i świeżym szpinakiem. Smak całości podkreśla ser kozi, aromatyczna nuta czosnku oraz ziela angielskiego. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale z pewnością rozpieści nasze zmysły swoim smakiem i aromatem.


14 października 2015

Ciasteczka kokosowe z kawałkami mlecznej czekolady

Kolejna odsłona przysmaku ciasteczkowego potwora ;) Tym razem proponuję przygotowanie niezwykle smakowitych i aromatycznych ciasteczek kokosowych z kawałkami mlecznej czekolady, która dodatkowo rozpieszcza nasze podniebienie :D Ciasteczka są proste i szybkie w przygotowaniu, a znikają równie szybko ;)


Zupa krem z pieczonym czosnkiem i korą cynamonu

Propozycja na smaczną, zdrową i pożywną zupę krem o wyrazistym smaku i aromacie pieczonego czosnku z dodatkiem słodkiej i korzennej nuty cynamonu. Zupa doskonale rozgrzewa oraz oczyszcza nasz organizm.


13 października 2015

Pierogi z kurczakiem i marchewką

Propozycja na smaczne i delikatne pierożki z farszem z piersi kurczaka i marchewki oraz dodatkiem smażonej cebulki i aromatycznego tymianku. Ciasto przygotowane z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.


Placuszki z młodych ziemniaków

Propozycja na smaczne, puszyste i delikatne placuszki z młodych ziemniaków z dodatkiem świeżego koperku. Placki idealnie komponują się z jogurtem naturalnym lub szklanką orzeźwiającej maślanki :)


Ciasto jabłkowo - orzechowe

Propozycja na smakowite, delikatne i puszyste ciasto jabłkowe z kawałkami orzechów włoskich. Każdy kawałek tego ciasta przeplata słodki smak owoców z orzechową wyrazistością oraz cynamonową nutą, dzięki czemu nasze kubki smakowe są niezwykle rozpieszczone.


12 października 2015

Kurczak po meksykańsku

Niezwykły smak Meksyku na talerzu? To możliwe dzięki kurczakowi z warzywami w stylu meksykańskim, otulonym kwaskową nutą limonki. Danie jest pożywne i zdrowe, a co najważniejsze doskonale rozpieszcza nasze kubki smakowe niesamowitą grą aromatów i smaków użytych składników. Przepis pochodzi z e-booka "Przepisy Matki Natury" Hortex.


Rolada z bananowym sercem

Propozycja na smaczną i delikatną roladę kakaową z rumowo - orzechowym kremem i bananowym sercem. Całość dopieszcza polewa czekoladowa i kawałki orzechów włoskich. To połączenie idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub samodzielny deser.


11 października 2015

Pierożki bezglutenowe z farszem jaglano - serowym

Propozycja na smakowite, bezglutenowe pierożki z jaglano - serowym farszem, którego smak podkreśla smażona cebulka oraz aromatyczne oregano. Ta bezglutenowa wersja śmiało może konkurować z pierogami klasycznymi przygotowywanymi z pszennej mąki.


Sos bazyliowo - czosnkowy

Jak przygotować lekki sos, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryb, wędlin, pierogów, sałatek i kanapek? Moja propozycja to sos na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem świeżej bazylii i czosnkuSos jest zarówno lekki, ale także zdrowy, aromatyczny i bardzo smaczny. Jego przygotowanie jest błyskawiczne i dziecinnie proste.


Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami

Propozycja na smaczne i aromatyczne pierożki, przygotowane z ciasta z dodatkiem kurkumy i papryki. Pierożki wypełnia farsz z piersi kurczaka, podgrzybków i warzyw. Danie jest pożywne i niezwykle sycące. Serdecznie polecam :)


Ciasteczka - czekoladowe serduszka

Propozycja na smakowite, mocno kakaowe serduszka otulone mleczną czekoladą. Ciasteczka dodają nam energii i rozpieszczają nasze podniebienie :) Od czasu do czasu warto pozwolić sobie na chwilę czekoladowego zapomnienia :D


10 października 2015

Placuszki owsiane z musem truskawkowym

Dzisiaj narodziła się ochota na małe co nieco. Ja miałam ochotę na lekkie placuszki, a moja siostrzenica na truskawki. Połączyłyśmy nasze pomysły i tak powstały owsiane placuszki z musem truskawkowym :) Placuszki są niezwykle delikatne, smaczne i co najważniejsze - szybkie i proste w przygotowaniu. Serdecznie polecamy :)


Wrzos zwyczajny i jego niezwyczajne właściwości

Wrzos zwyczajny to roślina z rodziny wrzosowatych, którą możemy spotkać na obszarze całego naszego kraju, zarówno w górach, jak i terenach nizinnych. Jest to niewielka krzewinka, która osiąga do 80 cm wysokości oraz wydaje piękne, fioletowe kwiaty.

Czy wrzos, który rośnie w ogródkach, na łąkach, polach, stokach górskich oraz który często zdobi nasze balkony, możemy wykorzystać w kuchni? Jak najbardziej tak! A w jaki sposób? Zapraszam do poznania jego cudownych właściwości.

O jakiej porze powinniśmy pić kawę?

Który smakosz kawy nie lubi delektować się tym napojem tuż po przebudzeniu, fundując sobie odrobinę relaksu oraz dawki pobudzenia przed długim i ciężkim dniem pracy? Czy takie postępowanie jest właściwe? Czy powinniśmy wypijać kawę od razu po wstaniu z łóżka?


Według naukowców kawa wypijana zaraz po przebudzeniu nie jest dobrym rozwiązaniem dla naszego zdrowia. Wszystko uzależnione jest od poziomu kortyzolu (popularnie zwanego hormonem stresu) czyli hormonu steroidowego wytwarzanego przez korę nadnerczy. Kortyzol charakteryzuje się dobowym rytmem wydzielania oraz ma działanie pobudzające. Jego stężenie we krwi jest najwyższe rano, zaraz po przebudzeniu, dlatego wtedy nie potrzebujemy dodatkowych stymulacji tj. kofeina, która silnie oddziałuje z tym hormonem.

9 października 2015

Schab pieczony

Propozycja na aromatyczny, smakowity i delikatny schab pieczony, który będzie idealnym i pożywnym dopełnieniem naszego obiadu. Schab możemy serwować na ciepło, ale także na zimno - świetnie sprawdzi się do kanapek.


Kotleciki z indyka z grysikiem

Przepis na puszyste, lekkie oraz bardzo delikatne kotleciki z piersi indyka z dodatkiem kaszy manny, estragonu i świeżej natki pietruszki. Idealne na smaczny i pożywny obiad :)


8 października 2015

Kokosanki

Propozycja na smakowite, bardzo aromatyczne, pachnące kokosem i wanilią bezglutenowe ciasteczka, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy. Kokosanki są proste i szybkie w wykonaniu i tak samo szybko znikają ;)


Pikantna zupa pomidorowa z ryżem i czerwoną papryką

Zupa pomidorowa to tradycja polskiej kuchni. Każdy ma swój typ tej zupy oraz serwowanych z nią dodatków. Jedni kochają ją jeść z ryżem, a inni z makaronem lub ziemniakami. Moja propozycja to pikantna zupa pomidorowa z dodatkiem ryżu, czerwonej papryki i suszonej cebulki, gotowana na intensywnym wywarze drobiowo - warzywnym. Smak podkreśla pieprz cayenne oraz lubczyk ;) Zupa jest pożywna, sycąca i niezwykle aromatyczna.


7 października 2015

Murzynek z kokosową koroną

Wszyscy znają tradycyjne ciasto kakaowe, popularne zwane murzynkiem. A gdyby je tak "ukoronować" i nieco urozmaicić? Moja propozycja to aromatyczne i smakowite ciasto z kakaowym spodem oraz lekką bezowo - kokosową koroną. Idealne do popołudniowej kawy lub jako samodzielny deser :)

Polędwiczki w sosie koperkowym

Propozycja na smakowite i delikatne polędwiczki wieprzowe skąpane w sosie koperkowym. Idealny wybór na zdrowy i pożywny obiad.


6 października 2015

Kopytka

A może przypomnimy sobie smaki dzieciństwa? W te czasy przeniosą nas delikatne i smakowite kopytka. Można serwować je jako dodatek do obiadu lub samodzielnie z ulubioną okrasą np. z cebulką czy bułką tartą, ale także na słodko - z cukrem lub musem owocowym. Najlepsze są jednak na drugi dzień, kiedy możemy przyrumienić je na masełku - serdecznie polecam :)

Kruche ciasteczka z kurkumą i rodzynkami

Propozycja na smakowite ciasteczka z dodatkiem kurkumy i rodzynek. Ciasteczka są aromatyczne i kruche, dzięki czemu doskonale sprawdzą się jako mała przekąska do kawy. Dodatek rodzynek sprawia, że każdy kęs dostarcza nam smakowitej dawki bakaliowej słodyczy.


5 października 2015

Pełnoziarniste ciasteczka z ziarnami i rodzynkami

Propozycja na zdrowe i pożywne ciasteczka z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem płatków owsianych, ziaren słonecznika oraz rodzynek. Ciasteczka będą idealną energetyczną przekąską przed lub po wyczerpującym treningu. Są także doskonałym uzupełnieniem popołudniowej kawy, a do tego są niesamowicie smaczne :)