31 października 2015

Pesto miętowe

Propozycja na bardzo aromatyczne i smakowite pesto ze świeżej mięty, które jest zdrowe, lekkostrawne oraz niezwykle orzeźwiające. Pesto idealnie komponuje się z makaronem ugotowanym al dente, ale będzie również świetnym dodatkiem do ryb i kanapek. Warto dodawać je także do dań ciężkostrawnych ;)

28 października 2015

Dlaczego warto jeść kalafior?

Kalafior to gatunek jednorocznej kapusty warzywnej, inaczej zwanej cypryjską. Jego dojrzała postać wyróżnia się zwartymi pędami kwiatowymi, które przypominają małe różyczki. Ta charakterystyczna roślina pojawiła się w naszym kraju w XVI wieku i już od tamtej pory jest częstym i lubianym gościem na polskich stołach.

Kalafior oprócz walorów smakowych, odznacza się także mnóstwem wartości odżywczych, mających dobroczynny wpływ na nasz organizm, co jeszcze bardziej powinno skłonić nas do wprowadzenia go do codziennej diety. Jakie to wartości i jakie niosą za sobą właściwości?


26 października 2015

Przepis Babuni na placek budyniowo - kokosowy

Przeglądając stare przepisy Babci, natrafiłam na placek budyniowo - kokosowy. Na pożółkłej już kartce widnieje data 5 grudnia 1947 r. Czy pochodzi on rzeczywiście z tego roku, o to Babci już nie zapytam. Data budziła moje wątpliwości, jednak postanowiłam go wypróbować. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, gdyż ciasto jest niezwykle smakowite i delikatne, a podczas pieczenia piękny zapach kokosu wypełnia cały dom :) Poniżej przedstawiam oryginalny przepis na placek, znaleziony w domowym archiwum kulinarnym.


23 października 2015

Pesto koperkowe

Polski koperek ma niepowtarzalny smak i aromat. Jest doskonałą przyprawą do rozmaitych dań, sosów i twarożków. A gdyby wykorzystać jego smak do przygotowania intensywnego pesto? Ja spróbowałam i na prawdę warto zrobić to samo :D Pesto koperkowe doskonale komponuje się z makaronem, ale będzie także świetnym dodatkiem do ziemniaczków - talarków lub łódeczek. Smak pesto podkreślają orzeszki ziemne, czosnek i ser Cheddar. Serdecznie polecam :)

Cytryna - dobra na wszystko!

Cytryna to owoc mający wszechstronne zastosowanie w życiu człowieka. Czym byłaby nasza kuchnia bez tego wspaniałego owocu? Czy oprócz smaku, cytryna dostarcza nam czegoś jeszcze? Jakie ma właściwości i do czego możemy ją wykorzystać? Oto kilka ciekawostek na jej temat.


22 października 2015

Szybkie ciasto z owocami

Jak szybko przygotować pyszne, domowe ciasto? Rozwiązaniem jest niedrogie, błyskawiczne w przygotowaniu oraz niezwykle smaczne ciasto z owocami, które często piekły nasze Mamy oraz Babcie. Ciasto jest idealne na małą przekąskę, świetnie komponuje się z popołudniową kawą i na pewno zasmakuje wszystkim naszym domownikom. Do jego przygotowania możemy użyć świeżych owoców lub tych z kompotu, co sprawi, że przygotowanie będzie jeszcze szybsze.

21 października 2015

Tatar rybny – zdrowa alternatywa dla surowego mięsa

Tatar. Wiele osób rezygnuje z tej klasycznej, smakowitej przekąski ze względu na jej podstawowe składniki, którymi są surowe mięso wołowe, jak i żółtko jaja kurzego. Mimo zachowania wszelkich zasad sanitarnych stosowanych przez nas podczas przygotowania klasycznego tatara, nie każdy decyduje się na skosztowanie tej surowej przekąski. Skłania ich do tego strach przed niewłaściwie przechowywanym mięsem podczas transportu oraz w sklepie, a także świadomość, że jaja i mięso do uboju badane są w sposób wyrywkowy. Kolejny powód to ryzyko chorób tj. salmonella.
A gdyby tak przyrządzić tatar z wędzonej ryby, która pozbawi nas powyższych obaw? Tego typu rozwiązanie sprawi, że nasza przekąska nabierze niezwykłej wyrazistości wędzonki oraz stanie się zdrowa i bardzo pożywna.


19 października 2015

Tortelloni ze szpinakiem i ricottą

Propozycja na tortelloni z 4 jajecznego ciasta, wypełnione smakowitym farszem ze szpinaku i serka ricotta. Ciasto jest delikatne, a farsz rozpieszcza nasze podniebienie także nutami smażonej cebulki i czosnku. Danie inspirowane Przepisami Matki Natury Hortex :)

18 października 2015

Afrodyzjakalny łosoś

Owoce morza i ryby to naturalne afrodyzjaki, które często są najlepszym potwierdzeniem powiedzenia: "przez żołądek do serca". Dzisiejsza propozycja to zdrowa bomba afrodyzjakalna czyli łosoś otulony w listki lubczyku oraz czosnek - także naturalne afrodyzjaki. Ryba kładziona na lekkim sosie czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

Kurczak w lekkim sosie pomidorowym z oregano

Propozycja na smaczne i pożywne danie, którym jest kurczak w lekkim sosie pomidorowym z dodatkiem świeżego i aromatycznego oregano. Całość jest zdrowa, sycąca, a także szybka i prosta w przygotowaniu, więc jest doskonałym rozwiązaniem dla osób mających mało czasu na gotowanie.

17 października 2015

Rogaliki z dżemem wiśniowym

Zapraszam na kolejną podróż w smaki dzieciństwa. Proponuję delikatne, puszyste i niezwykle smakowite rogaliki drożdżowe wypełniane dżemem wiśniowym. Rogaliki są idealne do popołudniowej kawy, ale świetnie smakują też z kubeczkiem ciepłego kakao :)

Jajko – zdrowie zamknięte w skorupce

Jajka to samo zdrowie, które zamknięte jest w małej skorupce. Kochają je dzieci oraz dorośli. Spożywamy je na miękko, na twardo, w postaci jajecznicy, omletu czy w surowej postaci jako kogel mogel. Jajka są niezastąpionym dodatkiem do naleśników, ciast, deserów, kotletów i rozmaitych wypieków. Są w naszej diecie od najmłodszych lat. A dlaczego tak chętnie je jemy? Jakie wartości odżywcze kryją w sobie jajka?

fot. chinafolicacid.com 

13 października 2015

Pierogi z kurczakiem i marchewką

Propozycja na smaczne i delikatne pierożki z farszem z piersi kurczaka i marchewki oraz dodatkiem smażonej cebulki i aromatycznego tymianku. Ciasto przygotowane z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.


Placuszki z młodych ziemniaków

Propozycja na smaczne, puszyste i delikatne placuszki z młodych ziemniaków z dodatkiem świeżego koperku. Placki idealnie komponują się z jogurtem naturalnym lub szklanką orzeźwiającej maślanki :)

Ciasto jabłkowo - orzechowe

Propozycja na smakowite, delikatne i puszyste ciasto jabłkowe z kawałkami orzechów włoskich. Każdy kawałek tego ciasta przeplata słodki smak owoców z orzechową wyrazistością oraz cynamonową nutą, dzięki czemu nasze kubki smakowe są niezwykle rozpieszczone.


12 października 2015

Kurczak po meksykańsku

Niezwykły smak Meksyku na talerzu? To możliwe dzięki kurczakowi z warzywami w stylu meksykańskim, otulonym kwaskową nutą limonki. Danie jest pożywne i zdrowe, a co najważniejsze doskonale rozpieszcza nasze kubki smakowe niesamowitą grą aromatów i smaków użytych składników. Przepis pochodzi z e-booka "Przepisy Matki Natury" Hortex.

Rolada z bananowym sercem

Propozycja na smaczną i delikatną roladę kakaową z rumowo - orzechowym kremem i bananowym sercem. Całość dopieszcza polewa czekoladowa i kawałki orzechów włoskich. To połączenie idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub samodzielny deser.

11 października 2015

Pierożki bezglutenowe z farszem jaglano - serowym

Propozycja na smakowite, bezglutenowe pierożki z jaglano - serowym farszem, którego smak podkreśla smażona cebulka oraz aromatyczne oregano. Ta bezglutenowa wersja śmiało może konkurować z pierogami klasycznymi przygotowywanymi z pszennej mąki.

Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami

Propozycja na smaczne i aromatyczne pierożki, przygotowane z ciasta z dodatkiem kurkumy i papryki. Pierożki wypełnia farsz z piersi kurczaka, podgrzybków i warzyw. Danie jest pożywne i niezwykle sycące. Serdecznie polecam :)

Ciasteczka - czekoladowe serduszka

Propozycja na smakowite, mocno kakaowe serduszka otulone mleczną czekoladą. Ciasteczka dodają nam energii i rozpieszczają nasze podniebienie :) Od czasu do czasu warto pozwolić sobie na chwilę czekoladowego zapomnienia :D

10 października 2015

Placuszki owsiane z musem truskawkowym

Dzisiaj narodziła się ochota na małe co nieco. Ja miałam ochotę na lekkie placuszki, a moja siostrzenica na truskawki. Połączyłyśmy nasze pomysły i tak powstały owsiane placuszki z musem truskawkowym :) Placuszki są niezwykle delikatne, smaczne i co najważniejsze - szybkie i proste w przygotowaniu. Serdecznie polecamy :)


Wrzos zwyczajny i jego niezwyczajne właściwości

Wrzos zwyczajny to roślina z rodziny wrzosowatych, którą możemy spotkać na obszarze całego naszego kraju, zarówno w górach, jak i terenach nizinnych. Jest to niewielka krzewinka, która osiąga do 80 cm wysokości oraz wydaje piękne, fioletowe kwiaty. Czy wrzos, który rośnie w ogródkach, na łąkach, polach, stokach górskich oraz który często zdobi nasze balkony, możemy wykorzystać w kuchni? Jak najbardziej tak! A w jaki sposób? Zapraszam do poznania jego cudownych właściwości.

O jakiej porze powinniśmy pić kawę?

Który smakosz kawy nie lubi delektować się tym napojem tuż po przebudzeniu, fundując sobie odrobinę relaksu oraz dawki pobudzenia przed długim i ciężkim dniem pracy? Czy takie postępowanie jest właściwe? Czy powinniśmy wypijać kawę od razu po wstaniu z łóżka?


8 października 2015

Kokosanki

Propozycja na smakowite, bardzo aromatyczne, pachnące kokosem i wanilią bezglutenowe ciasteczka, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy. Kokosanki są proste i szybkie w wykonaniu i tak samo szybko znikają ;)

7 października 2015

Murzynek z kokosową koroną

Wszyscy znają tradycyjne ciasto kakaowe, popularne zwane murzynkiem. A gdyby je tak "ukoronować" i nieco urozmaicić? Moja propozycja to aromatyczne i smakowite ciasto z kakaowym spodem oraz lekką bezowo - kokosową koroną. Idealne do popołudniowej kawy lub jako samodzielny deser :)

Polędwiczki w sosie koperkowym

Propozycja na smakowite i delikatne polędwiczki wieprzowe skąpane w sosie koperkowym. Idealny wybór na zdrowy i pożywny obiad.


6 października 2015

Kopytka

A może przypomnimy sobie smaki dzieciństwa? W te czasy przeniosą nas delikatne i smakowite kopytka. Można serwować je jako dodatek do obiadu lub samodzielnie z ulubioną okrasą np. z cebulką czy bułką tartą, ale także na słodko - z cukrem lub musem owocowym. Najlepsze są jednak na drugi dzień, kiedy możemy przyrumienić je na masełku - serdecznie polecam :)

Kruche ciasteczka z kurkumą i rodzynkami

Propozycja na smakowite ciasteczka z dodatkiem kurkumy i rodzynek. Ciasteczka są aromatyczne i kruche, dzięki czemu doskonale sprawdzą się jako mała przekąska do kawy. Dodatek rodzynek sprawia, że każdy kęs dostarcza nam smakowitej dawki bakaliowej słodyczy.

5 października 2015

Pełnoziarniste ciasteczka z ziarnami i rodzynkami

Propozycja na zdrowe i pożywne ciasteczka z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem płatków owsianych, ziaren słonecznika oraz rodzynek. Ciasteczka będą idealną energetyczną przekąską przed lub po wyczerpującym treningu. Są także doskonałym uzupełnieniem popołudniowej kawy, a do tego są niesamowicie smaczne :)

Bawarskie klopsiki drobiowe z chrzanem (Frikadellen mit Meerrettich)

Propozycja na smakowite, aromatyczne i wyraziste klopsiki przygotowywane w stylu bawarskim. Klopsiki są lekkie, a zarazem pożywane i bardzo sycące. Ich smak jest wyjątkowy, ponieważ łączą w sobie nutę słodkości ketchupu oraz nutę pikanterii - chrzanowej i paprykowej. Klopsiki drobiowe są doskonałym dodatkiem do obiadu. Świetnie smakują z puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką.

4 października 2015

Sałatka na każdą okazję

Sałatka jest świetną przekąską, ale nierzadko jest to także jeden z głównych posiłków w ciągu dnia. To wieloskładnikowe połączenie często gości na naszych stołach podczas świąt, imienin, urodzin czy spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. 
Sałatka to także najlepsze rozwiązanie na szybki, pożywny i smaczny poczęstunek, kiedy za chwilę w naszym domu mają pojawić się goście.
Któż z nas, nie miał sytuacji, kiedy nagle zadzwonił telefon, a w nim usłyszeliśmy zapowiedź rychłej wizyty ciotki, rodziców czy też znajomych? Zamiast głowić się nad tym, czym moglibyśmy poczęstować gości podczas ich wieczornej wizyty, szybko zdecydujmy się na przygotowanie sałatki.
Ja zawsze sięgam po sałatkę makaronową z dipem bazyliowo - czosnkowym. Uwielbiam ją! Gości w mim domu od lat. Zawsze doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju okazje. Smakuje wszystkim - dzieciom oraz dorosłym. Składniki w niej użyte otula lekki i aromatyczny dip jogurtowy, a dodatek kukurydzy i świeżego ogórka nadaje jej soczystości. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale za to świetnie smakuje i kusi aromatem czosnku oraz bazylii.

3 października 2015

Sernik z kokosową chmurką (na oleju)

Słodka propozycja na smaczny, delikatny i rozpływający się w ustach sernik, kładziony na herbatnikach oraz wykończony kokosową chmurką. Każdy jego kęs rozpieszcza nasze kubki smakowe i doskonale poprawia nastrój. Sernik idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy.

Suszone jabłka - dlaczego warto je jeść?

Angielskie przysłowie głosi: "jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz będzie Ci obcy". Dlaczego? Wszyscy wiemy, jak jedzenie tych soczystych, najpopularniejszych w naszym kraju owoców pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, a jeśli nie to czas najwyższy wprowadzić je do swojej diety. Jabłka niosą w swoim składzie moc cennych wartości odżywczych i witamin, podnoszą odporność organizmu oraz świetnie wpływają na trawienie. Jabłka kochamy za smak, od tego kwaskowatego po bardzo słodki. Jemy je na surowo, w postaci słodkich przetworów, dodajemy je do ciast, placków, kompotów, a także zapiekamy z ryżem lub cynamonem. 

2 października 2015

Pesto w stylu polskim w programie "Przepis dnia"

Pesto to element kuchni włoskiej, który pokochałam najbardziej. Przygotowuję je bardzo często z różnego rodzaju ziół, orzechów, serów i rozmaitych składników. Postanowiłam odejść od tradycji i przygotować pesto z wykorzystaniem polskich produktów i roślin tj. czosnek, tradycyjny oscypek wędzony, orzechy, natka pietruszki czy zdrowy, tłoczony na zimno olej z polskiego rzepaku. 

Dzięki portalowi DoradcaSmaku.pl mogłam podzielić się swoim przepisem z szerszą publicznością na antenie TVP1 w programie "Przepis dnia" i wspólnie z przesympatyczną Ewą Olejniczak - mistrzynią w świecie kulinariów, przygotowałam pesto w iście polskim wydaniu.



Zupa warzywna - kartoflanka z drobiową kiełbasą

Zupy to moc witamin i wartości odżywczych. Dostarczają nam mnóstwo energii, są sycące, pożywne i niezastąpione w zdrowej diecie. Talerz dobrej zupy może być doskonałą propozycją na danie główne, ale równie dobrze sprawdzi się jako pierwsza część obiadu. Zupa jest także świetnym rozwiązaniem po wyczerpującym treningu lub jako danie awaryjne, które zawsze możemy zamknąć w słoiku. Moja dzisiejsza zupa to kartoflanka z lekką, drobiową kiełbasą z piersi kurczaka, gotowana na intensywnym wywarze warzywnym. Jest aromatyczna, pożywna i bardzo smaczna. Serdecznie polecam :)

1 października 2015

Kotlety drobiowe w płatkach kukurydzianych (bezglutenowe)

Czy płatki, które jadamy na śniadanie z mlekiem, możemy wykorzystać w inny sposób? Jak najbardziej! Płatki kukurydziane doskonale sprawdzą się także w innych zestawieniach. Są świetnym dodatkiem do warzywnych kremów, ciasteczek, ciast, a także panierki. Moja dzisiejsza propozycja pokaże jak możemy wykorzystać płatki do przygotowania tej ostatniej - panierki chrupiącej i niezwykle smakowitej, która będzie otulała delikatne kotlety drobiowe. Panierka w tej wersji nie zawiera glutenu.

Brownie, czyli zakalec po amerykańsku

Każdy, kto piecze ciasta nie lubi, gdy pojawia się w nich niechciany zakalec. Ale czy zawsze jest on nieproszonym gościem w naszych wypiekach? Jest takie ciasto, w którym zakalec jest wręcz pożądany. Ciasto rodem ze Stanów Zjednoczonych, powoli podbija kubki smakowe mieszkańców starego kontynentu. Jakie to ciasto, jak powstaje i dlaczego my również tak bardzo je pokochaliśmy?