30 września 2015

Płatki drożdżowe - płatki pełne zdrowia!

Płatki drożdżowe to jadalna, nieaktywna postać drożdży, przez co w odróżnieniu do tych świeżych, nie fermentują one w naszym układzie pokarmowym, a dostarczają nam wiele cennych właściwości. Te drobne, kremowe płatki to produkt rolnictwa ekologicznego, uprawiany w ściśle chronionych warunkach na melasie buraczanej.
Nieaktywne drożdże mają niesamowity aromat oraz smak, który przeplata nutę serową, orzechową oraz bardzo delikatną słodycz. Można dodawać je do rozmaitych potraw tj. zupy, kremy, sosy, pasztety, ale również posypywać nimi kanapki, makarony, ryże, kasze oraz stosować do panierki jako zdrowy zamiennik bułki tartej.
Płatki drożdżowe oprócz niesamowitego smaku, posiadają wiele cennych wartości odżywczych, przez co wzmacniają organizm, podnoszą naszą odporność na wszelkie infekcje, dodają sił i zdrowej energii, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz utrzymanie odpowiedniej mikroflory jelitowej.

Burgery z łososia na marchewkowym puree

Zdrowe i lekkie burgery, a zarazem smakowite i aromatyczne? Takie właśnie są burgery z łososia przygotowywane bez dodatku tłuszczu i podawane z marchewkowym puree oraz lekkim sosem czosnkowym. Idealna propozycja na zdrowy, lekki i pożywny obiad :) Jak je przygotować? Zapraszam do poznania składników oraz kolejnych kroków przygotowań...


29 września 2015

Dżem marchewkowy - idealny do naleśników

Dzisiejsza propozycja to tradycja portugalskiej kuchni, którą jest dżem marchewkowy z pomarańczową nutą. Dzięki niemu marchewka w Portugalii uznawana jest za owoc :) 

Z opowieści Babci wiem, że w czasie II wojny światowej robiono go także w Polsce z powodu braku dostępu do owoców. Do przygotowania konfitur wykorzystywane były także warzywa, w szczególności ukochana przez naszych rodaków marchewka. 

Polacy, tak jak Portugalczycy pokochali dżem marchewkowy, gdyż jest niesamowity w smaku oraz bardzo aromatyczny, a to za sprawą soku cytrynowego i skórki pomarańczowej. Dżem doskonale rozpieszcza nasze zmysły oraz świetnie nadaje się do naleśników, chleba, ciast i rozmaitych deserów.

Dżem marchewkowy


Pesto - aromat i zdrowie zamknięte w słoiczku

Pesto to włoski, zielony sos pochodzący z Genui. Klasyczne pesto alla genovese składa się ze świeżych listków bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, drobno startego parmezanu oraz najwyższej jakości oliwy z oliwek.

Tradycyjnie było przygotowywane w marmurowych lub granitowych moździerzach poprzez odpowiednie rozdrobnienie i połączenie wszystkich składników.

Genueńczycy zamykali smak i aromat ziół w małych słoiczkach, aby móc cieszyć się nimi przez cały rok - w trakcie susz, klęsk żywiołowych czy podczas wypraw morskich. 

W zamkniętym słoiczku oprócz cudownego aromatu, znaleźć można było także moc wartości odżywczych oraz witamin, szczególnie witaminy C, która przeciwdziałała szkorbutowi.


28 września 2015

Guarana – źródło energii i zdrowia

Guarana (cierniopląt) jest rośliną pochodzącą z dorzecza Amazonki i Pary w Brazylii. Jest to gatunek pnącza z rodziny mydleńcowatych, którego nazwa wywodzi się od pradawnego plemienia Guarani, które uważało cierniopląt za niezwykle cenny dar od Bogów.
W Ameryce Południowej guarana znana jest od zarania dziejów. Jest ceniona za swe energetyzujące i zdrowotne właściwości do tego stopnia, że nawet do tej pory w niektórych regionach używana jest jako środek płatniczy. Europa poznała ją dopiero w XVII w., dzięki  niemieckiemu botanikowi Christianowi Franzowi Paullini, od którego nazwiska pochodzi także zwyczajowa nazwa rośliny czyli Paulinia guarana.

Knedle ze śliwkami i cynamonem

Czasami mamy ochotę przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Mi te smaki przypominają delikatne knedle ze śliwkami i cynamonem. Oprócz tego, że danie przenosi nas do najmłodszych lat i niezapomnianej domowej kuchni, to jest także bardzo pożywne, a co najważniejsze cudownie rozpieszcza nasze kubki smakowe :)


Ciasteczka Brownie

Co rozpieści podniebienia każdego smakosza czekolady? Oczywiście mocno czekoladowe ciasteczka z nutą cynamonową, które uwodzą kubki smakowe swym niesamowitym smakiem oraz aromatem.


Niespodzianka od Smakera

Dziękuję za przemiłą niespodziankę portalowi kulinarnemu Smaker.pl, promocję i cudowny czas kuchennych przygód na portalu oraz możliwość poznania wielu wspaniałych pasjonatów gotowania :)



Kurczak gyros z bulgurem i warzywami

Zdrowy i kolorowy obiad? Jak najbardziej! A taka właśnie jest propozycja na aromatyczne kąski kurczaka gyros w towarzystwie niesamowicie smacznej kaszy bulgur, suszonej cebulki, kukurydzy i marchewki. Danie jest bardzo sycące i pożywne, doda nam energii oraz dostarczy cudownej gry smaków i aromatów.

  

27 września 2015

Curry - smak zdrowia i indyjskiej kuchni

Curry to przyprawa wywodząca się kuchni azjatyckiej, szczególnie popularna w Indiach i znana tam od tysięcy lat. Ta pradawna kompozycja składników to mieszanka różnorodnych przypraw, wyrazistych w smaku oraz o charakterystycznym, intensywnym aromacie.
Skład curry zależny jest od regionu, w którym wykorzystuje się rozmaite przyprawy oraz ich proporcje. Najczęściej składa się z kurkumy, kminu rzymskiego, imbiru, czarnego pieprzu, kolendry, kardamonu i chili. W niektórych odmianach możemy znaleźć także gałkę muszkatołową, cynamon, czarną gorczycę, czosnek, goździki i kozieradkę.  
Przyprawa curry została okrzyknięta jedną z najzdrowszych przypraw świata. Oprócz nadawania niesamowitego, intensywnego smaku i aromatu naszym potrawom, które pozwalają przenieść nas w klimat orientu, curry ma także dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia. Wszystko to dzięki zawartym w nim przyprawom, którymi są:

- kurkuma, która działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, a także przyspiesza działanie metabolizmu i gojenie ran;
- kmin rzymski (kumin), który podnosi odporność organizmu, dba o prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i oddechowego oraz ma działanie przeciwreumatyczne i uspokajające, a także ułatwiające trawienie;
- imbir, odznaczający się działaniem przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym, ułatwiającym trawienie, podnoszącym odporność i łagodzącym bóle migrenowe;
- czarny pieprz,  mający działanie przeciwzapalne, ułatwiające trawienie oraz chroniące organizm przed atakiem chorób nowotworowych;
- kolendra, która zwalcza infekcje, obniża poziom cukru we krwi oraz dostarcza cennych dla układu krwionośnego flawonoidów;
- kardamon, mający działanie oczyszczające organizm z toksyn, bakteriobójcze i wzmacniające. Kardamon uważany jest także za naturalny afrodyzjak;
- chili, która poprawia wydzielanie soków żołądkowych, a tym samym ułatwia trawienie.
        Wszystkie wymienione przyprawy są bardzo aromatyczne oraz wyraziste w smaku, dzięki czemu nasze potrawy zyskują dodatkowych walorów. Ale oprócz właściwości czysto smakowych, warto dodawać curry do potraw z myślą o naszym zdrowiu. Przyprawa ta szczególnie polecana jest do ciężkich, tłustych potraw, w szczególności mięs, które dzięki jej dodaniu będą łatwiej trawione. Ale curry możemy dodawać także do ryb, warzyw, sosów, zup, ryżu, kasz, a także napojów.
          Moja propozycja, która przeniesie nas w świat kuchni orientalnej to indyk w sosie curry z ryżem brokułowym. Ta potrawa to połączenie wyrazistego indyka w intensywnym i bardzo aromatycznym sosie curry z delikatnym ryżem brokułowym.
Indyk w sosie curry z ryżem brokułowym

26 września 2015

Tuńczyk – najcenniejsza z ryb

Tuńczyk to jedna z największych, szybko pływających i drapieżnych ryb morskich z rzędu okoniowatych i rodziny makrelowatych. Ryba ta występuje głównie w Oceanie Atlantyckim i Spokojnym, a także wodach morza Śródziemnego. Może osiągać wagę nawet 700 kg i długość 4 metrów.
Mięso tej ryby jest jednym z najbardziej cenionych na świecie za swój niepowtarzalny, charakterystyczny smak. Jest także jedną z najdroższych ryb. W Japonii 1 kilogram tuńczyka osiąga cenę 360 dolarów, a najbardziej cenione są te dorodne i największe sztuki, których cena za kilogram może przekroczyć nawet 500 dolarów.

25 września 2015

Zaczynamy Kulinarne Inspiracje Futki

    Wiele osób namawiało mnie na założenie bloga - rodzina, przyjaciele oraz moi społecznościowi znajomi - pozytywnie zakręceni w kuchni, jak i ja :) Wcześniej dzieliłam się swoimi pomysłami w gronie najbliższych oraz na kulinarnych portalach, ale teraz zaczynam nowy rozdział, w którym przedstawię swoje kulinarne inspiracje na własnym blogu.

Własny blog daje więcej możliwości, gdyż pozwala na szeroki opis potraw, wyrażenie swoich opinii, emocji, przemyśleń, a także rad. Oprócz moich twórczych przepisów, będę chciała podzielić się z Wami przepisami zarówno z tradycyjnej polskiej kuchni, jak również międzynarodowej. Uwielbiam kuchnię włoską, w szczególności pesto, które przygotowuję bardzo często z różnorodnych ziół, orzechów, serów i dodatków. Kocham także ostrą i wyrazistą kuchnię, szczególnie tajską i indyjską, z mnóstwem aromatycznych przypraw tj. cynamon, chili, imbir, czosnek czy curry. Lubię także piec wszelakie słodkości - szczególnie ciasteczka, które od czasu do czasu rozpieszczają podniebienia moich domowników. Oczywiście wszystko z umiarem...

Umiar i racjonalne żywienie - o tym także chciałabym powiedzieć kilka słów, gdyż tematyka zdrowej żywności jest mi bliska. Będę chciała zachęcić Was także do fizycznej aktywności, która sprawia, że w kuchni możemy pozwolić sobie na więcej :)

Jako psycholog chętnie odpowiem na Wasze pytania dotyczące problemów z odżywianiem, a jako pasjonat gotowania będę chciała zainspirować Was do kulinarnej przygody.

Serdecznie zapraszam do poznania moich kulinarnych inspiracji. Mam nadzieję, że Wam również spodobają się moje propozycje i zachęcę Was do ich wypróbowania :)


fot. SABO

Bliny – smak słowiańskiej kuchni

Bliny to placki, przygotowywane z ciasta drożdżowo – naleśnikowego na bazie mąki pszennej i gryczanej lub żytniej i gryczanej. Jest to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej, podawane samodzielnie, ze śmietaną, kefirem lub sosem oraz jako dodatek do ryb, mięs i serów.

Bliny znane były już w czasach pogańskich, później ściśle wpisywały się w dietę prawosławnych Słowian, obecnie natomiast jedzone są przez cały rok, niezależnie od przypadających świąt religijnych.