16 grudnia 2015

Zupa grzybowa z ziemniakami

Propozycja na aromatyczną, smakowitą i pożywną zupę grzybową z dodatkiem ziemniaków oraz owoców jałowca. Zupa swym smakiem i aromatem rozpieści nasze kubki smakowe oraz pozwoli nam poczuć najwspanialsze zapachy lasu :)

Potrzebne składniki

- 2 garści suszonych grzybów
- 1 litr bulionu drobiowego
- 5 ziemniaków
- 1 cebula biała
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- słodki sos sojowy
- 3 łyżki śmietany
- plaster masła

PRZYPRAWY:
- 5 ziarenek owocu jałowca
- 1 listek laurowy
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- majeranek
- koperek
- czosnek granulowany
- sól i pieprz

Przygotowanie:

KROK 1. Grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy je przez noc, a następnego dnia gotujemy je w wodzie z namaczania przez około 30 minut, ściągając powstający "szum". Do wywaru grzybowego dodajemy bulion drobiowy, listek laurowy, owoce jałowca, szczyptę ziela angielskiego oraz czosnku i zagotowujemy.

KROK 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do odpowiedniej miękkości. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle. Por kroimy w krążki, marchewkę, pietruszkę i seler w słupki i dodajemy do gotującego się bulionu z grzybami wraz z podsmażoną cebulką i przyprawami: koperkiem oraz majerankiem. Gdy warzywa i grzyby będą miękkie dodajemy do nich ugotowane ziemniaki, doprawiamy solą, sosem sojowym i pieprzem oraz zabielamy śmietaną. Całość ponownie zagotowujemy i gotowe :)


Zupa świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole, jedank wtedy przygotujmy ją na wywarze warzywnym ;)

Życzę smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Ależ ja bym zjadła taką zupę. W tym roku nie mam grzybów :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam to szczęście, że mój Tato jest zapalonym grzybiarzem :) W tym roku grzyby nie dopisały aż tak bardzo, ale spory zapas został jeszcze z tamtego roku :)

      Usuń