2 grudnia 2015

Włoskie placki ziemniaczane z bazylią i suszonymi pomidorami

Propozycja na smakowite i aromatyczne placki ziemniaczane w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Placki idealnie komponują się z pomidorowym dipem, ketchupem lub sosem czosnkowym. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Smacznie polecam :)

Potrzebne składniki

- 5 ziemniaków
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 40 g suszonych pomidorów
- 0,5 szklanki listków świeżej bazylii
- 1 jako
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek (do smażenia)

DODATKI:
- dip pomidorowy

Przygotowanie

KROK 1. Obrane ziemniaki i cebulkę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miksera wraz z 2 ząbkami czosnku i jajkiem. Miksujemy wszystko na gładką masę. Następnie dodajemy obie mąki i mieszamy. Pomidory suszone moczymy kilka minut w gorącej wodzie, a następnie dodajemy do masy ziemniaczanej i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników. Na koniec do masy dodajemy posiekane listki świeżej bazylii oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. 


KROK 2. Porcje masy wykładamy na rozgrzaną oliwę z oliwek i smażymy w obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oliwy na ręczniku papierowym.


Placki podajemy z dipem pomidorowym, ketchupem lub sosem czosnkowym.


Życzę smacznego! :)


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Pomidory i bazylia nadają im świetnego smaku. Są zupełnie inne od klasycznych :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Kasiu super pomysł na urozmaicenie placków ziemniaczanych :)

    OdpowiedzUsuń