2015-12-15

Szynka wieprzowa w sosie pieczarkowym

Propozycja na delikatną, miękką i bardzo soczystą szynkę wieprzową skąpaną w pieczarkowym sosie z dodatkiem ziół i nutką ostrej papryki.
Szynka wieprzowa w sosie pieczarkowym
Potrzebne składniki

- 500 g szynki wieprzowej
- 7 pieczarek
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- plaster masła
- olej rzepakowy (do smażenia)
- sos sojowy
- 1 łyżeczka mąki
- majeranek
- cząber
- tymianek
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz

Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczoną szynkę pokroić na plastry, delikatnie rozbić i smażyć z obu stron na oleju rzepakowym, a następnie zalać zimną wodą i zagotować.

KROK 2. Pokrojoną cebulkę zeszklić na maśle, dodać pokrojone pieczarki i smażyć razem do momentu odparowania wody z grzybów. Na koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek.
 
KROK 3. Zawartość patelni przełożyć do gotującego się mięsa, dodać majeranek, cząber, szczyptę ostrej papryki oraz tymianek i dusić na małym ogniu do momentu uzyskania miękkości przez szynkę (około 1,5 godziny). Na koniec całość doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i zagęścić zasmażką z mąki.

2 komentarze: