10 grudnia 2015

Surówka z czerwonej kapusty

Propozycja na smakowitą i soczystą surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki i kiszonego ogórka. Prosty i szybki sposób na zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu.

Potrzebne składniki

- 300 g czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebula 
- 1 jabłko
- 2 kiszone ogórki
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki delikatnego majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżki octu jabłkowego
- sól do smaku
- cukier brzozowy
- pieprz czarny
- kminek mielony

Przygotowanie

Czerwoną kapustę parzymy wrzątkiem, a następnie szatkujemy ją na małe kawałki. Jabłko, marchewki i ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Następnie dodajemy posiekną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulę, jogurt naturalny, delikatny majonez, doprawiamy całość solą, pieprzem, cukrem brzozowym oraz mielonym kminkiem i dokładnie mieszamy. Gotową surówkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. 

Życzę smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Robiąc surówki z kapusty używam zawsze kapusty białej, ewentualnie pekińskiej, ale Twój przepis kusi i już wiem, że w moim menu brakuje takiej surówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także zwykle przygotowuję surówki z białej - kocham Coleslaw, ale czas na małe urozmaiceie :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń