20 grudnia 2015

Serduszka korzenne z ziarnami

Propozycja na popękane, bardzo aromatyczne, smaczne i pożywne ciasteczka korzenne, wypełnione ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. Są doskonałą przekąską energetyczną, wspaniale komponują się z popołudniową kawą oraz świetnie wpływają na nasze trawienie ;) Serduszka korzenne mogą być także zdrowym urozmaiceniem świątecznych słodkości :)


Potrzebne składniki

CIASTO:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej typ 650
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka z laski wanilii
- 1 opakowanie przyprawy korzennej (20 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 5 łyżek ziaren słonecznika

DODATKI (do posmarowania ciastek):
- 1 białko
- cukier puder (z cukru trzcinowego)

Przygotowanie

KROK 1. Do miski przesiewamy obie mąki oraz dodajemy ziarna słonecznika i siemienia lnianego. Następnie dodajemy przyprawę korzenną, cynamon, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.


KROK 2. Jajko i żółtko ubijamy mikserem wraz z cukrem trzcinowym oraz dodatkiem ziarenek wanilii. Gdy oba składniki dobrze się połączą, dodajemy do nich kawałki pokrojonego masła i dalej ubijamy wszystko przy pomocy miksera. Powstałą masę dodajemy do suchych składników w misce i wyrabiamy ciasto, które następnie wkładamy na 10 minut do zamrażalnika.


KROK 3. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy ciasteczka za pomocą foremki. Uformowane kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy każdy z nich roztrzepanym białkiem wymieszanym z cukrem pudrem (dzięki temu ciasteczka nabiorą połysku).


KROK 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 11 - 12 minut. Gotowe ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce z kawałkami suszonych jabłek i lasek cynamonu (dzięki temu ciasteczka nabiorą jeszcze lepszego aromatu i idealnej miękkości).


Życzę smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz