21 grudnia 2015

Zakwas buraczany

Przepis na domowy zakwas buraczany, który jest zdrowy i smaczny, a także jest świetnym probiotykiem. Doskonale sprawdzi się do samodzielnego picia oraz do przygotowania wigilijnego barszczu czerwonego.

Potrzebne składniki

- 1 kg buraków czerwonych
- 2 litry przegotowanej wody
- 3 łyżeczki soli morskiej
- około 6 ząbków czosnku

PRZYPRAWY: 
- pieprz czarny ziarnisty 
- listki laurowe 
- ziele angielskie

Przygotowanie
  • Wodę gotujemy, studzimy i solimy. Buraki myjemy, obieramy, parzymy i kroimy w plasterki. 
  • Pokrojone buraki, czosnek i przyprawy wkładamy do słoików lub kamionkowego naczynia i zalewamy przygotowaną solanką, tak aby przykryła wszystkie składniki. 
  • Następnie słoiki przykrywamy jałową gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 - 7 dni. Optymalna temperatura fermentacji to temperatura pokojowa czyli 18 - 25 stopni C. 
  • Na powierzchni będzie tworzyła się pianka, którą ściągamy wyparzoną, drewnianą łyżką. Warto jest także codziennie przemieszać zakwas, a w razie konieczności zmienić gazę. 
  • Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Do przygotowania kolejnego zakwasu możemy użyć tych samych buraczków.

Życzę smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz