9 grudnia 2015

Pierniczki z witrażykami

Propozycja na smakowite pierniczki korzenne z landrynkowymi witrażykami, które będą idealną dekoracją świątecznego stołu lub piękną ozdobą naszej choinki. Takie kolorowe pierniczki będą także świetnym urozmaiceniem bożonarodzeniowych słodkości 🌲.

🍴 Potrzebne składniki 🍴

- 300 g mąki pszennej typ 500 (wrocławskiej)
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 200 g miodu
- 2 jajka
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka śmietany
- 1 szczypta soli

DODATKI:
- kolorowe landrynki
- białko (do posmarowania)

🍴 Przygotowanie 🍴

KROK 1. Masło rozpuszczamy, delikatnie studzimy i dodajemy do niego miód oraz przyprawę korzenną. W szklance mieszamy sodę oczyszczoną ze śmietaną i mlekiem, a jajka ubijamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. W dużej misce mieszamy obie mąki, kakao i cynamon, a następnie dodajemy mokre składniki: masło z miodem i przyprawami, jajka ubite z cukrem oraz sodę z mlekiem i śmietaną. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 2 dni do lodówki (można na dłużej). 

* nie przejmujmy się jeśli ciasto jest zbyt kleiste i rzadkie, gdyż po leżakowaniu w lodówce nabierze odpowiedniej konsystencji


KROK 2. Po leżakowaniu rozwałkowujemy ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy pierniczki za pomocą foremki, robiąc w każdym z nich mniejszy otwór. Pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


KROK 3. Każdy pierniczek smarujemy roztrzepanym białkiem, a w ich środku układamy kolorową landrynkę.

* papier do pieczenia możemy wysmarować delikatnie masłem, co zapobiegnie ewentualnemu przyklejeniu się witrażyka.


KROK 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 10 minut.


Podczas pieczenia landrynki roztopią się i dokładnie wypełnią wnętrze pierniczków, dlatego po upieczeniu należy odstawić je do odpowiedniego stwardnienia witrażyka.


Witrażyki po odpowiednim stężeniu zachowują się jak szybka, dlatego należy uważać, aby nie pękły.


Pierniczki z witrażykiem będą doskonałą dekoracją świąteczną, ale także świetnym i pachnącym łakociem. 


Pierniczki przeznaczone do konsumpcji przechowujemy w metalowej puszce. 
Z podanego przepisu można upiec także klasyczne pierniczki, które po upieczeniu odstawiamy do leżakowania wraz z kawałkiem świeżego jabłka (wtedy będą idealnie miękkie).


Życzę smacznego! :)
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲

6 komentarzy:

  1. witam! cudne!rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknę pierniczki i ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł. A ja się zastanawiałam, jak to zrobiłaś, gdy zdjęcie zobaczyłam :))
    A teraz wszystko jasne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosty, landrynkowy trik - serdecznie polecam :) Pozdrawiam :D

      Usuń