2015-12-05

Pesto z greckiej bazylii z gorgonzolą

Pesto - coś, co w kuchni kocham najbardziej :) Tym razem postawiłam na połączenie bardzo wyrazistych smaków greckiej bazylii drobnolistnej o mocnym i pikantnym smaku z serem pleśniowym gorgonzola o ostrej, grzybowo - pikantnej nucie. Oba składniki idealnie ze sobą współgrają, przeplatając naprzemiennie swą wyrazistość. Pesto idealne komponuje się z makaronem, oplatając go swym smakiem i intensywnym aromatem. Smacznie polecam przygotowanie tego pesto wszystkim spragnionym nowych doświadczeń kulinarnych, a przede wszystkim wielbicielom wyrazistych połączeń.
Pesto z greckiej bazylii z gorgonzolą
Potrzebne składniki

- 2 drzewka greckiej bazylii drobnolistnej
- 50 g sera gorgonzola
- 50 g orzechów nerkowca
- około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Nerkowce delikatnie prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu na mniejsze kawałki. Gorgonzolę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a gdy mamy bardziej miękki kawałek to wystarczy, że pokruszymy go w dłoniach.

KROK 2. Listki bazylii, czosnek, pokruszone orzechy i gorgonzolę przekładamy do rozdrabniacza, zalewamy całość oliwą z oliwek i miksujemy wszystko dla dobrego połączenia i odpowiedniego rozdrobnienia składników (nie za długo). Pesto doprawiamy solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

1 komentarz: